Belföld

Titkolják, milyen budapesti attrakcióra kapott ötmilliárdos támogatást a pezsgőkirály

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A Fővárosi Önkormányzat nem tud a beruházásról, de annyit sikerült kiderítenünk, hogy nem a Sikló-projektről van szó.

Újabb turisztikai támogatásokat osztott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az általa felügyelt Kisfaludy Program keretében – a legnagyobb összeget, ötmilliárd forintot Kreinbacher József üzletember cége, a Chain Bridge Experience Kft. kapta attrakciófejlesztésre. Miután ennél több információ nem derül ki a Kisfaludy Program weboldalán szereplő támogatásról, ezért megkerestük a „pezsgőkirály” cégét, hogy megtudjuk, pontosan mi épül. Ám csak annyit árultak el, hogy Budapesten valósul majd meg a beruházás, de hogy pontosan hol és mi épül, azt titkolja nemcsak a cég, de a Magyar Turisztikai Ügynökség is.

„A Chain Bridge Experience Kft. a Kisfaludy Program által nyújtott vissza nem térítendő támogatást azonos összegű önrésszel egészítik k. Az így megvalósuló beruházásnak köszönhetően egy rendkívül egyedülálló és igazán különleges budapesti turisztikai beruházás valósul majd meg” – írta a cég a lapunknak küldött válaszában. Az MTÜ is csak a projekt különlegességét emelte ki, de konkrétumokat nem árult el.

Kerestük a fővárosi vezetést, hátha a Városházán tudnak a különleges turisztikai attrakcióról, de azt válaszolták, hogy

a Fővárosi Önkormányzatnak nincs tudomása ilyen beruházásról.

Annyit sikerült még kiderítenünk, hogy nem a Kreinbacherék által tervezett Sikló-projektről van szó, melynek ügye egyébként idén májusban került a Kúria elé, miután az illetékes bíróság első fokon törölte a környezetvédelmi engedélyt.

Kreinbacher József a 24.hu-nak adott, 2020-as interjújában beszélt a nagyszabású budapesti terveiről, melyek közül az egyik már meg is valósult: májusban nyílt meg a Madame Tussauds budapesti múzeuma. Egy másik interjúban elmondta, hogy a beruházás mértéke meghaladta a 12 milliárd forintot, amihez a Kisfaludy Programból 3,1 milliárd forintot kaptak. A fennmaradó hányadot alapvetően saját tőkéből és kereskedelmi bankok hiteleiből teremtették elő.

Az építőipari tapasztalattal is rendelkező Kreinbachernek a Sikló-projekten és a Madame Tussauds múzeumon kívül egyéb budapesti álmai is vannak, a 24.hu-nak a már idézett interjúban úgy fogalmazott: „a gellérthegyi siklón kívül van a fejemben vagy három projekt Budapesten.” Könnyen lehet, hogy ezek egyike valósul meg a turisztikai ügynökség támogatásával.

Adrián Zoltán / 24.hu A budapesti Madame Tussauds kiállítás ünnepélyes megnyitója 2023. május 23-án a Palazzo Dorottyában, a képen Chris Scurrah, Karácsony Gergely és Kreinbacher József.

Esztergom és Hévíz is milliárdos támogatást kapott

Nemcsak Kreinbacherék kaptak kiemelkedő állami támogatást, a Hévíz-Balaton Airport Kft.-nek is jutott 3 milliárd forint. Ezzel az állam az egyik zsebéből a másikba tette át a pénzt, ugyanis 2020-ban az állam tulajdonába került a sármelléki repülőteret üzemeltető Hévíz-Balaton Airport Kft. 90 százalékos tulajdonrésze. E támogatással kapcsolatban is kerestük az MTÜ-t, de részleteket ebben az esetben sem közöltek, csak annyit írtak, hogy

megújul a Hévíz Balaton Airport.

Azt viszont elárulta az MTÜ, hogy mire megy az Esztergomnak nyújtott 1,5 milliárdos támogatás: a városháza homlokzatának felújítására. Az esztergomi polgármester, Hernádi Ádám korábban egy éven át az MTÜ kabinetfőnökeként tevékenykedett, 2018 októbere és 2019 februárja között pedig igazgatósági tag volt a Kisfaludy 2030 Zrt.-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik