Publicus Intézet: a többség látja a tanárhiányt az iskolákban

Minden harmadik megkérdezett gyermekének különórára is kell járnia.

54 százaléka azoknak, akiknek van iskoláskorú, állami oktatási intézménybe járó hozzátartozójuk, úgy vélik, érzékelhető tanárhiány van az intézményekben, derült ki a Publicus Intézet friss, a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint ezzel szemben a megkérdezettek 38 százaléka válaszolt úgy, hogy nincs pedagógushiány abban az intézményben, ahova a gyermekük jár, további 8 százalék pedig vagy nem válaszolt, vagy nem tudja.

A megkérdezettek többsége, 51 százaléka igennel felelt arra a kérdésre is, előfordult-e olyan, hogy tanórák maradtak el szaktanárok hiánya miatt. A nemmel válaszolók aránya 37 százalék.

A Publicus felmérésében megkérdezettek 47 százaléka jelezte, tud arról, hogy nyugdíjas pedagógusok is tanítanak abban az iskolában, ahova gyermekük jár. A nemmel válaszolók aránya 20 százalék, 33 százaléknyian pedig vagy nem tudják, vagy nem akarták elmondani.

A válaszadók bő harmada, 36 százaléka jelezte azt is, hogy az iskolai oktatás mellett gyermekének különórákra kell járnia az iskolai tananyag elsajátítása céljából. Az erre vonatkozó kérdésre 64 százaléknyian válaszoltak nemmel.

A megkérdezettek 74 százaléka szerint az előző tanévhez képest többe került idén az iskolakezdés.

Kapcsolódó
A tankerületek megkapták az utasítást, sok iskolában idén is spórolni kell majd a fűtéssel
Hiába állítja az ellenkezőjét a Belügyminisztérium, a vonatkozó rendelet még mindig érvényben van.