Belföld

A tankerületek megkapták az utasítást, sok iskolában idén is spórolni kell majd a fűtéssel

Farkas Nrbert / 24.hu
Farkas Nrbert / 24.hu

Energiatakarékossági okokból a tavalyi tanévben, még a fűtési szezon kezdete előtt rendeletet tett közzé a kormány, miszerint az állami intézményekben nem lehet magasabb a hőmérséklet 18 Celsius-foknál. A rendelet alól kivételt képeztek az egészségügyi, gyermekvédelmi, bentlakásos szociális ellátást nyújtó intézmények és a bölcsődék, továbbá azt is kikötötték, hogy azokban az oktatási intézményekben, ahol 14 évesnél fiatalabb gyerekek vannak, a hőmérsékletnek a 20 Celsius-fokot el kell érnie.

Bár a Belügyminisztérium közölte, hogy hasonló intézkedésekre idén nem kell számítani, a szóban forgó rendelet még mindig érvényben van. A Népszava így a helyzet tisztázását kérte a tárcától, amely azt válaszolta a lap kérdésére: „A 2023. évben az állami fenntartású köznevelési intézményekben energiafelhasználást korlátozó intézkedések bevezetését a tárca nem tervezi”.

Ezzel szemben a lap úgy értesült, hogy a tankerületi központokat a napokban tájékoztatta a Klebelsberg Központ (KK) az idei energiatakarékossági intézkedések bevezetéséről. A lap a KK-nál is érdeklődött az ügyben, ott viszont a még mindig érvényben lévő kormányrendeletre hivatkoztak.

A tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a tárcától

– írták pontosan.

Több, nem a BM alá tartozó szakképző intézet viszont, például a Szegedi Szakképzési Centrum olyan utasításokat küldött ki az alá tartozó intézményeknek, hogy „a fenntartó elvárása és a hatékony gazdálkodás érdekében a 2022/2023-as tanévre elfogadott energiamegtakarítási intézkedési tervek aktualizálása és kiadása szükséges az előttünk álló tanévre, intézményenként és a Szegedi Szakképzési Centrum összességére”. A tavalyi évről már jól ismert utasításokról is írnak benne, úgy mint a használaton kívüli helyiségek fogyasztóinak lekapcsolása, rövid, intenzív szellőztetések vagy a belső hőmérsékleti maximum 20 Celsius-fokon tartása.

„A fűtés csak indokolt esetben, időszakosan üzemeljen, munkanapokon 06:00-16:00 óra között, ezen időszakon kívüli időben, valamint hétvégén és tanítási szünetekben temperáló fűtés (térhőmérséklet 15-16 Celsius-fokon tartása) alkalmazása szükséges” – olvasható még a dokumentumban, ami egyúttal tiltja az elektromos fűtőberendezések használatát, és arra is kitér, hogy a háztartási berendezéseket (pl. mikrosütő, kávéfőző, vízforraló) csak takarékosan lehet használni.

A fűtést az őszi, a téli és a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon, 14:00 órakor át kell állítani temperáló fűtésre, az első tanítási napot megelőző munkanapon lehet csak visszakapcsolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik