Belföld

Egy magyar nő is részt vesz Ferenc pápa egy hónapig tartó tanácskozásán

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

“Még a szigorú szinódusi tanácskozás szünetében is bárki odamehet a Szentatyához, aki nagyon közvetlen és barátságos ember” – mondta a Blikknek Csiszár Klára, aki egyetlen magyar nőként kapott felkérést a Vatikántól, hogy vegyen részt a most zajló négy hetes püspöki tanácskozáson.

Csiszár Klára július elején kapta a felkérést a szinódusi titkárságtól, hogy Ferenc pápa szeretné kinevezni a 16. Püspöki Szinódus teológus szakértőjévé.

Mondanom sem kell, óriási megtiszteltetés volt, ez egy nagyon szép feladat. Szakmai elismerés személyesen nekem, de az egyetemünk számára is Linzben. Sok gondolkodási idő nem kellett, néhány óra leforgása alatt válaszoltam is a felkérésre

– nyilatkozta a teológus professzor. A Vatikán diszkréciót kért tőle, hogy a kinevezése nyilvánosságra hozásának napjáig ne beszéljen a megbízásról. Csiszár Klára egyetlen magyar nőként van jelen a tanácsban, idén először nem csak férfiak kaptak helyet a szinódusban.

Párhuzamosan harminchat kiscsoport dolgozik együtt öt nyelven, és különböző témákat vitatnak meg, szó esik a többi között a háborúkról, a klímaváltozásról, a kizsákmányolásról, a pazarlásról.

 Teológusként azért felelek, hogy a szinódusi tagok által képviselt ügyek meghallgatásra találjanak, s ha teológiailag valamit ki kell dolgozni, mert az adott témakörben érzékelhető valami probléma, azt a társaimmal megtesszük

– mondta Csiszár Klára, aki korábban már kétszer is beszélt Ferenc pápával. Most még nem volt alkalma beszélgetni vele, de a jövő héten biztosan sort kerít rá. A teológus professzor beszélt arról is, hogy korábbi püspöki szinódusok azt mutatják, hogy a Szentatya igen komolyan veszi az elhangzottakat és tovább dolgozik a megbeszélt témákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik