Belföld

Nagyítóval is alig találni általános iskolásokat tanító férfiakat Magyarországon

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Nagyítóval is alig találni általános iskolásokat tanító férfiakat Magyarországon

Pontosítás

Cikkünk eredeti verziójában az angol nyelvű fogalmakat nem pontosan értelmeztük. Ebből adódóan a címet és a szöveget is pontosítottuk.

2021-ben 5,2 millió olyan pedagógus volt Európában, aki általános iskolában vagy középiskolában tanított – derül ki az Eurostat által közzétett adatokból. Túlnyomó többségben voltak köztük a nők (73 százalék), emellett pedig 39 százalékra tehető a legalább 50 éves pedagógusok aránya.

Az általános iskolás gyerekeket oktatók csoportjában Litvániában mozdul el leginkább a korfa az idősebbek felé, 55 százalék az 50 év feletti korosztály aránya, de szorosan követi Olaszország (54 százalék) és nem sokkal lemaradva Bulgária (51 százalék), Észtország és Lettország (49 százalék), illetve Magyarország (47 százalék).

A legfiatalabb általános iskolai tanári karok Máltán, Luxemburgban és Cipruson vannak, de Málta a középszintű oktatásban is jól teljesít.

A régiót tekintve Bulgária és Magyarország után a harmadik helyen Csehország és Lengyelország következik az általános iskolai tanárok esetében. A legfiatalabb, 25 év alatti korosztályból arányaiban Horvátországban vannak a legtöbben (9 százalék), de jelentős (28 százalék) a 40 év alattiak aránya is ott. Az alsóbb tagozatos, 14 év alatti hat- vagy nyolcosztályos középiskolások tanárai között Magyarországon a legalacsonyabb a legfiatalabbak aránya (4 százalék) és a legmagasabb a legidősebbeké.

Az általános iskolai férfi tanárok átlagos életkora Görögországban a legmagasabb, ott 65 százalékuk 50 éves vagy annál idősebb, míg Luxemburgban csak 13 százalék. Magyarországon az alapfokú oktatástól a középiskolai oktatás felé haladva öregszik a férfi tanári kar: általános iskolában 44 százalék az idősebbek aránya, míg középiskolában már 50 százalék. A középfokú oktatásban Málta szerepelt a legjobban ebben a csoportosításban.

A tanárnők esetében Magyarországon az arányok nagyjából mindenhol 50 százalék körül alakulnak. Az általános iskolákban 54 százalék a legalább 50 évesek aránya, míg a középiskolákban 45–48 százalék. Itt is Málta tudta felmutatni a legfiatalabb tanári kart (12 százalék az 50 felettiek aránya), míg Lettországban és Litvániában az idősebb női tanárok aránya kiugró a középfokú oktatásban.

Az általános iskolai férfi tanárok számát annyira kicsi a női tanárokhoz képest, hogy gyakorlatilag eltűnik. Az összesen 1674 férfi általános iskolai tanárból 2021-ben

  • 51-en voltak 25 év alattiak, azaz pályakezdők,
  • 196-an 25–29 évesek,
  • 144-en 30–34 évesek,
  • 168-an 35–39 évesek,
  • 195-en 40–45 évesek
  • 188-an 45–49 évesek
  • míg 732-en 50 évesek és idősebbek.

Ehhez képest az általános iskolákban összesen 37 490 tanító dolgozik az Eurostat szerint, amelyből tehát 1674 férfi. 

A statisztika ugyanakkor külön kitér a Magyarországon hagyományosan általános iskolás korcsoportnak tekinthető, jellemzően 10-14 éves korig terjedő, általános iskola felső tagozatos tanulókra is, akik egy része hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jár. Hazánkban ezek szerint 14 éves korig tanító pedagógusból 10 847 férfi van, összesen pedig 75 461 tanár (férfiak és nők) dolgozik ezekkel a gyerekekkel.

A középiskolákban némileg javul az arány, de ott is látványos a nők többsége, nem is beszélve az 50 évesnél idősebbekről.

Az egyetlen mutató, amelynél erősen a középmezőnybe tartozunk, az egy tanárra jutó diákok száma. A tanórákon Görögországban kell egyszerre a legkevesebb diákra figyelni, ott egy pedagógusra 8,2 gyerek jut, míg a skála másik végén álló Hollandiában ez pontosan a duplája. Magyarországon 10,6 gyerekre jut egy tanár, és ugyanez a helyzet Olaszországban és Portugáliában is. A régióban Horvátország jobban (9,1), Lengyelország, Bulgária, Csehország, Szlovákia és Románia rosszabbul áll. Az EU27-ek átlaga 12,1.

Made with Flourish

Kezdő tanári fizetésekben is messze lemaradtunk Európától

Öt EU-tagállamban – Magyarországon, Bulgáriában, Lettországban, Lengyelországban és Romániában – a kezdő tanárok törvényben előírt fizetése 10 ezer euró alatt van évente – írta a Népszava az Európai Bizottság Eurydice hálózatának tájékoztatása alapján. A legmagasabb, 50 ezer euró feletti fizetések Dániában, Németországban és Luxemburgban jellemzők. Jelentős különbségek vannak a vásárlóerő-paritást (PPS) figyelembe véve is. A bruttó kezdő fizetések 11 ezer és 59 ezer PPS között mozognak évente, Magyarországon ez a szám 13 465 PPS, ami az uniós államok között csak Litvániában (12 739) valamint Szlovákiában (13 319) kisebb. A törvényben előírt fizetési sávok tetejének eléréséhez Dániában 12 évet kell dolgozni, míg Magyarországon 42 évet.

Olvasói sztorik