Belföld

Elutasította az Alkotmánybíróság Budai Gyula panaszát

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A Kúria ítéletét akarta megsemmisíttetni, miután Czeglédy Csaba személyiségi joga megsértése miatt pert nyert ellene.

Az ügyben az elsőfokú bíróság megállapította, hogy Budai Gyula megsértette Czeglédy Csaba jóhírnévhez való személyiségi jogát azzal, hogy a Hír Tv műsorában valótlan állításokat közölt, Facebook-oldalán valótlan állítást tett közzé a felperesről. A bíróság az eltiltotta a további jogsértéstől, sérelemdíj megfizetésére kötelezte őt. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A Kúria Budai televíziós műsorban tett kijelentés miatti jóhírnév megsértésének megállapítására és a jogsértéstől eltiltásra irányuló keresetet elutasította, ám  hatályában fenntartotta a jogerős ítélet rendelkezését, amely megállapította, hogy megsértette Czeglédy Csaba  jóhírnévhez való jogát azzal, hogy valótlanul állította, hogy a felperes – más vádlottakkal együtt – betegségre hivatkozással kimentette magát, ezért nem jelent meg a bírósági tárgyalásán, továbbá egy videóban valós tények közlésével és más valós tény elhallgatásával abban a hamis színben tüntette fel az ellenzéki politikust, hogy mindent megtesz a bírósági eljárás lassításáért.

Budai Gyula szerint nyilatkozatainál politikusként csak élt a véleménynyilvánításhoz való jogával, a közügyek szabad megvitatásához való jogával. Az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette öttagú tanácsa ugyanakkor visszautasította indítványát, hogy a Kúria ítéletét megsemmisítse.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik