Belföld

Megint rákkeltő anyag szivárog a Dunába Óbudánál

Dörgő Zsuzsi / Greenpeace
Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Újra szivárogni kezdett az egykori óbudai gázgyár szennyezett talajvize a Dunába az alacsony vízállás miatt – derül ki a Greenpeace Magyarország közleményéből. Ez extrém alacsony vízállás esetén meg szokott történni, így volt ez 2018-ban és legutóbb 2022-ben is. Ezért érezhető szórós, büdös szag a napokban is a budai Duna-parton, az újpesti vasúti hídtól délre, körülbelül az Óbudai-sziget északi csúcsánál.

Csütörtökön a helyszínen tiltakozott a Greenpeace a Dunát érő szennyezés ellen. A szervezet szakértői – mint írják – öt év után ismét mintát vettek az bűzlő anyagból, hogy még részletesebb vizsgálatnak vessék alá, mint korábban. A szervezet korábbi mérései rendkívül magas szennyezést mutattak ki a rákkeltő naftalinokból, valamint a mérgező policiklusos aromás szénhidrogénekből (PAH) és a rákkeltő benzolból.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint a mintákban talált veszélyes, rákkeltő anyagok közvetlen veszélyt inkább azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel vagy beszívják az azokból képződött gázokat.

A szennyezés veszélye főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arrafelé horgászó, sétáló embereket.

A Greenpeace szerint a szennyeződés a folyóba kerülve ugyan felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet. A Fővárosi Vízművek korábbi vizsgálati eredményei szerint vszont a szolgáltatott ivóvíz minőségére nincs hatással az alacsony dunai vízállásnál a folyóba szivárgó gázgyári szennyeződés.

A terület kármentesítésére a szennyezőt, a Fővárosi Gázműveket közel harminc éve kötelezték, amiért jelenlegi jogutódja, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. felel. A kármentesítést jogerős határozat írja elő, a végrehajtás határideje azonban többször későbbre tolódott, a szennyező pedig szankciók helyett folyamatosan új határidőket kapott a hatóságoktól – írták.

A kármentesítésre meghatározott eredeti határidők módosítását lehetővé tevő kormányrendelet 2021. május 27-én jelent meg. Ezek alapján az új határidő 2022. december 31. illetve egyes részfeladatokra 2024. április 30. lettek volna. Az MVM Next későbbi kérésére azonban ismét módosították a kármentesítés határidejét. Ennek elvégzésére és a záródokumentáció benyújtására legutóbb 2024. december 31-et, az egyes részterületek kármentesítésére és a felszín alatti vizeket érintő határidőre 2026. április 30-at határozták meg.

A Greenpeace Magyarország azonnali intézkedést vár a hatóságoktól, és felszólítja az illetékes MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., hogy haladéktalanul kezdje meg a kármentesítéshez szükséges lépéseket. Ne veszélyeztessék tovább a lakosságot, ne módosuljon többet a kármentesítés határideje

– idézik a Greenpeace szakértőjét, Simon Gergelyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik