Belföld

Jelentősen szigorítanák az autótuning szabályrendszerét

Faludi Imre / MTVA
Faludi Imre / MTVA

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tervezete szerint jelentősen szigorítanák az autók egyedi átalakítására, tuningjára vonatkozó szabályrendszert, írja a Telex. A lap birtokába került tervezet szerint a külföldről behozott tuningautók kötelező vizsgálata több százezer forintba is került, illetve komoly bírság várhat az illegálisan átalakított járművek üzembentartóira és az átalakítást végző műhelyekre.

A tervezet értelmében továbbá ezentúl csak az egyes autótípusok legerősebb gyári kivitelének megfelelő teljesítménynövelő átalakításokat engedélyeznék Magyarországon.

Egy 102 lóerős, 1,6 literes Volkswagen Golf esetében például csak a típus 240 lóerős, 3,2 literes csúcsváltozatára alakíthatná át, ha minden szükséges műszaki feltételt teljesít.

Az elképzelés szerint továbbá a külföldről átalakított állapotban érkező autók csak akkor kerülhetnének forgalomba Magyarországon, ha azokat bevizsgálja egy úgynevezett típusvizsgáló szakértői intézmény. Az elkészült dokumentáció több százezer vagy akár több millió forintbe kerülhet.

A lap szerint az ügyben tárcaközi, illetve társadalmi egyeztetés is várható a közeljövőben. Forrásaik szerint részben a júliusi Árpád hídon történt halálos baleset irányította rá a döntéshozók figyelmét a problémára.

Kapcsolódó
Most épp 150-nel száguldozott egy sofőr az Árpád hídon
Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a hídra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik