Belföld

Vesztegetés elfogadása miatt nyomoznak, miután egy cukrászda tulajdonosa azt állította, védelmi pénzt kért az I. kerületi polgármester

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt büntetőeljárást indított a rendőrség, miután a Ruszwurm cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere a választások előtt védelmi pénzt kért tőle – értesült a 24.hu.

A nyomozás egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán.

Szamos Miklós a lapnak azt mondta:

A választások előtt azt ajánlotta, ha az anyagi támogatás megtörténik, akkor olyan szerződést kötnek velem, hogy ne lehessen innen kitúrni, még bűncselekménnyel sem. Az ajánlat két cukrászdát érintett: a Koronát és a Ruszwurmot. A polgármester azt is hangsúlyozta: ha nem történik meg a támogatás, akkor nem véd meg. Tehát védelmi pénzt kért.

A polgármester ugyanakkor azt állítja, hogy mindebből egy szó sem igaz. Mint írta,

Az engem vádoló üzletember problémája éppen az, hogy nem kap különleges elbánást, közpénzből kedvezményeket a kerülettől – mióta én vagyok a polgármester, azóta ugyanis az uram-bátyám rendszert felszámoltuk

V. Naszályi Márta közölte, a Ruszwurm cukrászda tulajdonosával jogvitájuk volt, a bíróság pedig a kerület javára ítélt, nyilvánvalóan ez áll a vádaskodás mögött. Hozzátette:

Szamos úr állításai nevetségesek, korrupcióval vádolni valakit azonban nem lehet következmény nélkül. Az ügyben feljelentést teszek rágalmazás miatt, ha pedig a bíróság Szamos urat bírság megfizetésére kötelezi – amiben biztos vagyok –, az összeget jótékony célra fogom fordítani.

Figyelemre méltó körülmény viszont, hogy a rendőrség nem rágalmazás miatt nyomoz, hanem vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt, vagyis épp a Szamos Miklós által megfogalmazott vádak miatt.

A Ruszwurm cukrászda és kávéház épülete a Budai Várban a Szentháromság utcában. (MTVA / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik