Belföld

Szlovákia meghosszabbította a határellenőrzést a magyar határon

ROBERT NEMETI / ANADOLU AGENCY / AFP
ROBERT NEMETI / ANADOLU AGENCY / AFP

A szlovák kormány úgy döntött, hogy november 3-ig meghosszabbítja az ellenőrzéseket a magyar határon – írta az Új Szó.

A szúrópróbaszerű ellenőrzések beszüntetését eredetileg október 14-ére tűzték ki, az illegális migráció miatt azonban végül kitolták az intézkedés feloldásának határidejét.

Az ellenőrzéseket az eddigiekhez hasonlóan Szlovákia Magyarországgal közös belső határának teljes hosszában rugalmasan, az aktuális fenyegetettséggel arányosan és a biztonsági helyzet alakulásától függően hajtják végre – olvasható a belügyminisztérium beadványában.

Az ellenőrzések bevezetése óta csökkent a Magyarországról Szlovákiába irányuló illegális migráció. „A 39. héten 2496 illegális határátlépést elkövető személyt regisztráltak, a 40. héten 1929 főre csökkent a számuk” – áll a dokumentumban.

Szlovákia október 5-étől vezette be a határellenőrzést, egy nappal azt követően, hogy Csehország és Lengyelország is hasonló intézkedést vezetett be a Szlovákiával közös határukon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint teljes egészében Brüsszel hibája a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában. A fideszes politikus azt mondta, hogy Brüsszel ösztönzi a migrációt, támogatja az embercsempészek üzleti modelljének működését azáltal, hogy folyamatosan nyomják a kötelező letelepítési kvótákat, amelyek mágnesként vonzzák a migránsokat Európába.

A magyar-szerb határon háborús állapotok uralkodnak, a határkerítés nem tudja betölteni funkcióját, erről ebben a riportunkban olvashatnak:

Kapcsolódó
„Amelyik migráns a családomat veszélyezteti, azt kinyírom”– Ásotthalom környéke hadszíntérré változott, a kerítésnél kövek repültek felénk
Megnéztük, hogyan működik a sokat emlegett déli határvédelem. Meghallgattuk, mit tapasztalnak, hogyan éreznek az ott lakók, és megnéztük, milyen egy összecsapás a rendőrök és a határsértők között. Közben, úgy mellesleg, minket is megtámadtak. Riport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik