Belföld

Akkumulátorgyárak: nem sokat rágódott a külügy az MTA kritikus állásfoglalásán

BODA ZSOLT - RTL HÍRADÓ
BODA ZSOLT - RTL HÍRADÓ

Társadalmi egyeztetés és tájékoztatás nélkül építi ki Magyarországon a kormány az akkumulátoripart – egyebek mellett ezt állapította meg az MTA Fenntartható Fejlődés Bizottsága által készített állásfoglalás. Mint írták, az akkumulátorok gyártásának hazai helyzete az elmúlt hónapokban mind a tudományos közösség, mind a közvélemény figyelmét felkeltette, ezért nyolc pontba szedték a magyar akkugyártással kapcsolatos legfontosabb megválaszolandó kérdéseket.

Ezek közül az első két pont a kormány által véghez vitt gyártelepítés módszertanának kritikájaként is felfogható, vagyis hogy a fejlesztéseket nem előzte meg széleskörű társadalmi tájékoztatás és egyeztetés, ezért szükséges az akkumulátorgyártás felfuttatására építő gazdasági stratégiával kapcsolatos valamennyi érv és ellenérv megjelenítése, vitába vonása és az aggodalmak érdemi kezelése. Az MTA szerint szükséges lenne nyilvánosságra hozni azokat a számításokat is, amelyek alapján a kormány hosszú távon és fenntarthatóan jelentős társadalmi hasznot remél a beruházásoktól.

Az MTA felvetéseiről itt olvashat részletesebben.

Aggódunk, amiatt is, hogy vajon a hatósági rendszer alkalmas lesz-e erre az új kihívásra, ennyi gyárra, és a gyárak által az akkumulátoripar által jelentett sajátos környezeti kockázatoknak a kezelésére

– mondta szerdán az RTL Híradónak Boda Zsolt. Az MTA-s bizottság tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a működő cégekkel kapcsolatban már eddigi is számos probléma merült fel. Megemlítette, hogy a gödi Samsung-gyárat például több tucatszor megbírságolták a környezetben okozott károk miatt, majd nemrég kiderült az is, hogy az engedélyeivel sincs minden rendben.

A bizottság, amely a kormánynak is megküldte az állásfoglalást, azt reméli, hogy ez alapján párbeszéd indulhat a szakma és a társadalmi szervezetek illetve a kormány között.

A kormány álláspontját ismertetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTA állásfoglalásával kapcsolatban az RTL Híradónak úgy reagált:

aki az akkumulátorgyárak ellen küzd, az a környezetvédelem és a nemzetgazdaság ellen küzd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik