Belföld

Sebességkorlátozást vezettek be a mentőautókra

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Országos Mentőszolgálat a saját gépkocsivezetői számára is biztonsági határt húz, a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb plusz 30 km/órával lépik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet, közölte az OMSZ.

Mint írják: a megkülönböztető jelzések használata mellett bekövetkezett mentőbalesetek szakértői elemzése megmutatta, hogy a mentőgépjármű haladása során az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatár plusz 30 km/h-nál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, amely ekkor már nincs arányban a sikeres életmentés esélyének a gyorsaságtól remélt növekedésével.

Dr. Melegh Gábor igazságügyi szakértő szerint

a sebesség hatványozza a sérülés kockázatát és nagyon lerövidíti azt az időt, amely a helyzet megoldására fordítható. A mentő-vezető gyakorlatilag a sebessége megfelelő megválasztásával adhat lehetőséget önmagának és a másik közlekedőnek ahhoz, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre észlelésre, döntésre és cselekvésre, az akadálytalan továbbhaladás biztosítására. A mentő számára sem szárad fel az útfelület, a fizikai határokat nem lehet korlátlanul kiterjeszteni.

A mentőbalesetek elkerülése érdekében a mentőjárművek megkülönböztető jelzés használata mellett történő haladása során a legnagyobb sebességet nemzetközi példákat is figyelembe véve az Országos Mentőszolgálat mentő-gépkocsivezetői számára az adott útszakaszon megengedett, maximális sebesség plusz 30 km/órában határozták meg.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például 50 km/óra sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva maximum 80 km/óra sebességgel haladhat, autópályán, ahol 130 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, a mentőautó legfeljebb 160 km/órával közlekedhet, kereszteződésbe érve a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/óra sebességgel hajthat át.

Kapcsolódó
Autóval ütközött és felborult egy mentőautó a II. kerületben
A karambol a villamosforgalmat is akadályozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik