Belföld

Jelentős prémiumot kapott a Városháza-ügy kulcsszereplője Karácsonytól

Meglepő városházi fejleményről számol be a Magyar Nemzet: eszerint ugyanis az ún. Városháza-ügy egyik kulcsszereplője, Barts J. Balázs többmilliós pluszt kapott a fővárosi önkormányzattól.

Az ún. Városháza-üggyel ebben a cikkben foglalkoztunk alaposabban. Az egész történet alapját az Indexen publikált hangfelvétel-sorozat jelentette, amelyet egy álarcos, eltorzított hangú, magát Anonymusnak nevező egyén „hozott nyilvánosságra”. Ezen a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjéne vezetője, Barts J. Balázs beszél három másik férfival, közülük az egyik Berki Zsolt, a másik Gansperger Gyula üzletember, a negyedik fél ismeretlen. A hangfelvétel erősen megvágott, azon a Városháza értékesítéséről (Barts közli, hogy „3,9 hektárt eladnánk”), annak módjáról, nehézségeiről van szó. A felvétel után a főváros ismét leszögezte, nincs szándék a Városháza értékesítésére, és nyilvánosságra hozták azt a Barts által jegyzett döntéselőkészítő tanulmányt, amely a Városháza jövőjéről különböző forgatókönyveket vezetett elő. Ebben vannak olyan verziók, amelyek az elköltözéssel számoltak, és egy új, modern városháza megépítése is szóba került. A főváros azonban hangsúlyozta: utóbbi forgatókönyvet korábban már elvetették. Ugyanakkor az is kiderült, hogy Barts a városvezetés tudta nélkül tárgyalt a Városházáról, ezért később fegyelmit kapott.

Ehhez képest a Magyar Nemzet egy közérdekű adatigénylés után azt írja, hogy nemrég közel ötmilliós prémiumot kapott Barts.

A Telexnek nem cáfolta a hírt a fővárosi önkormányzat. Válaszukban azt írták, hogy a Fővárosi Önkormányzat javadalmazási szabályzata szerint a főváros gazdasági társaságainál dolgozó vezérigazgatók, ügyvezetők az éves javadalmazásuk 72 százalékát havonta személyi alapbérként, míg 28 százalékát konkrét, évente meghatározott feladatok teljesítése esetén utólag kifizetendő prémiumként kapják meg. Továbbá azt hangsúlyozták, hogy az állami cégek vezetői lényegesen jobban keresnek és több prémiumot kapnak, mint például a fővárosi vagyonkezelő vezetője. Barts 2,15 milliót keres havonta, míg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója havi 5 millió forintot plusz évi 12 millió forint prémiumot kap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik