Belföld

A sajtószabadságról posztolt Orbán Viktor, majd Elon Musk kommentben jelezte, hogy egyetért

Mandel NGAN / AFP
Mandel NGAN / AFP

Kedden az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az uniós médiaszabadságról szóló törvényt. Vera Jourová, átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos az új törvényről szóló vitában elmondta, az Európai Bizottság javaslata alapján első ízben fektetik le jogszabályban, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyetlen médium se válhasson egy kormány kizárólagos információs csatornájává. A fideszes EP-képviselők nem támogatták a jogszabályt.

A médiaszabadságról szóló törvénynek Orbán Viktor is szentelt egy posztot az egykor Twitternek nevezett X-en, melyet a közösségi-oldal tulajdonosa, a világ leggazdagabb embere, Elon Musk is megtámogatott egy kommentel – szúrta ki a 444.

Újabb szabadságellenes brüsszeli javaslat: a média feletti totális kontroll megteremtése. Mi, közép-európaiak láttunk már ilyesmit a múltban. Kominformnak és Reichspressekammernek hívták. Soha többet!

– írta a miniszterelnök, utalva a Szovjetunióra és a náci Németországra.

Musk – aki korábban Orbán Tucker Carlson interjúját is megosztotta – a poszt alatt kommentben fejezte ki egyetértését.

Abszolút

– fogalmazott.

Ezután Vera Jourová uniós biztos egy röhögős emoji kíséretében kérte Muskot, hogy fejtse ki, a törvény melyik részével van kifogása, de válasz idáig nem érkezett.

Novák Katalin köztársasági elnök nemrég a „világot érintő demográfiai válság megoldási lehetőségeiről” tárgyalt a milliárdossal Austinban.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik