Belföld

Rtl.hu: vége a betöltetlen állások mérésének, októbertől már nem lehet tudni a tanárhiány mértékét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A közoktatási intézmények statisztikai jelentésében októbertől nem mérik, hogy hány pedagógusi állás van betöltetlenül, és ezt az Oktatási Hivatal honlapján sem jelenítik már meg, tudta meg az RTL Híradó. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az rtl.hu-nak azt mondta: A kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nemlétezővé tenni a problémát.

Mivel az oktatási intézmények statisztikai jelentései nyilvános adatok, ezeket a szakszervezetek is használták. Totyik arról is beszélt, hogy nem tudnak alternatíváról arra, hogyan kaphatnak ezután pontos képet a pedagógushiányról. Szeptember közepén a PSZ még arról beszélt: a 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatási rendszerből. Totyik szerint, ha még ehhez hozzászámoljuk a nevelőket és egyéb segítőket, akkor már 34 618-nál járunk.

Totyik arról is beszélt, hogy arról sincs pontos információjuk, hogy hányan mondtak fel a státusztörvény miatt, de egy előzetes felmérés szerint nagyjából ezren hagyják majd ott a közoktatást az új tanév kezdetével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik