Belföld

Felnőttképzésre hozták létre, már székelyföldi kastélyt és Balaton-felvidéki panziót is vett a Magyar Turizmus Akadémia

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A felnőttképzésre létrehozott Magyar Turizmus Akadémia néhány hónap leforgása alatt megvásárolt egy romániai kastélyt, egy Balaton-felvidéki ingatlant – melyen éppen panzió épül – és egy olyan céget is, melyet korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség félmilliárd forinttal támogatott. Az akadémia tulajdonosa az a Magyar Turisztikai Szövetség, amely 900 millió forint közpénzt költött el egy társasjátékra.

A Magyar Turisztikai Szövetség 2020-ban felnőtt szakmai oktatás céljából hozta létre a Magyar Turizmus Akadémiát. Az intézmény stratégiai célja az, hogy „széles spektrumú, szakképzésre és felsőoktatásra épülő, gyakorlatban is jól hasznosítható, a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon elvárt magas minőségű, személyes, online és e-learning-tananyagok formájában megvalósuló képzéseket biztosítson” – írta a turizmus.com tavaly februárban.

Azóta azonban felgyorsultak az események:

a felnőttképzésre létrehozott, kft.-ként működő akadémia ugyanis megvásárolt egy székelyföldi kastélyt, megszerzett egy balatoni panziót és felvásárolt egy olyan céget, amelyet korábban 500 millió forinttal támogatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Haladjunk sorban. Már 2012-ben arról szóltak a hírek, hogy az esztergomi önkormányzat megválna a Kovászna megyei Vargyason található Daniel-kastélytól, melyet a hozzá tartozó kerttel és arborétummal együtt 2005-ben 300 ezer euróért Daniel Polixena bárónőtől vásárolt meg a város. Forrásunk szerint a kastély kihasználtsága finoman szólva sem volt túl jó, miközben évente sok millió forint ment el a fenntartásra, állagmegóvásra. Végül a képviselő-testület az év elején úgy döntött, hogy eladja a kastélyt, a magházat és az istállót. A februári testületi ülése jegyzőkönyve szerint versenytárgyalás során értékesítették az ingatlant a Magyar Turizmus Akadémiának. A vételár 477 ezer euró volt, vagyis úgy 186 millió forint volt.

A márciusi ülésen a város romániai kastélycégét, az S.C. Esztergom s.r.l.-t is értékesíteni tervezték, meg is hirdették 86 ezer eurós (34 millió forintos) induló áron a licitet. A kastélycéget tulajdonló önkormányzati cég, a Strigonium Zrt. felügyelőbizottságának jegyzőkönyve szerint a romániai cég tulajdonjogára a Magyar Turizmus Akadémia Kft. és a kizárólagos tulajdonában álló Providebit Turisztikai Fejlesztő Kft. jelentkezett be.

Esztergom polgármesterét, Hernádi Ádámot próbáltuk elérni, de a 2019-ben a város élére került fideszes politikus nem válaszolt kérdésinkre. Ahogy a Magyar Turizmus Akadémia és tulajdonosa, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány sem, pedig kíváncsiak lettünk volna arra, miért éri meg egy felnőttképzéssel foglalkozó akadémiának megvásárolni egy székelyföldi kastélyt.

Habár Hernádi – aki korábban egy éven át az MTÜ kabinetfőnökeként tevékenykedett, 2018 októbere és 2019 februárja között pedig igazgatósági tag volt az MTÜ tulajdonolta Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nél. – nekünk nem válaszolt, közösségi oldalán azt tudatta, hogy a kastély eladásából befolyt összeget a balatonszepezdi egykori középiskolai üdülőtábor felújítására fordítja az önkormányzat.

Kovács Attila / MTI Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere

A kastélycég megvásárlása után következett a Magyar Állami Népi Együttes Liszt Ferenc-díjas, érdemes művésze, Pál István cégének megszerzése. Erről a hvg.hu számolt be elsőként. A cikkben arról írtak, hogy az Értékeink Öröksége Kft. pár éve 490 millió forint támogatást nyert el az MTÜ-től, amely szorosan együttműködik a Princzinger Péter vezette Magyar Turisztikai Szövetséggel.

Itt azonban nem állt meg a Magyar Turizmus Akadémia. 2023 nyarán ugyanis megszerezte a Stadium Home Kft.-t, amelynek telephelye a Veszprém megyei Barnagon található. A Fő utcai ingatlanon jelenleg is épül egy hatszobás panzió, ottjártunkkor is dolgoztak a munkagépek, úgy tűnt, már nincs messze az átadás időpontja, a nyílászárók már a helyükön vannak, kívülről szinte kész van a panzió, amely a polgármesteri hivatal szomszédságában áll.

Farkas Norbert / 24.hu

A tulajdoni lap szerint az ingatlan júniusig Kulin Ildikó, Kulin Miklós balatonhenyei polgármester felségének tulajdona volt, ezt követően került az ingatlan a Stadium Home Kft.-hez, amelynek korábban szintén Kulinék voltak a tulajdonosai, immáron viszont a Lénárd Gábor által irányított Magyar Turizmus Akadémiáé.

A folyamat már legalább 2-3 éve zajlik. Pár évvel ezelőtt találkoztunk a tervekkel, hiszen településképi konzultáció szükséges az építési engedélyekhez. Főépítészünk apróbb módosítások után el is fogadta a kiviteli terveket, meg is adtuk a szükséges határozatot a hatszobás panzió építési engedélyeztetéséhez. A kérelmet Kulin Miklós és felesége, Kulin Ildikó adta be. Az utóbbi időben lassabban haladt az építkezés – ma már folyamatosak a munkálatok –, és nemrég jutott a tudomásunkra, hogy új tulajdonosa lett a panziónak

– mondta a 24.hu-nak Horváth Zoltán, a Balaton-felvidéki település polgármestere.

Kulin Miklós nem kívánt nyilatkozni az ingatlanról, amelybe egyébként az Opten cégadatai a mai napig be van jegyezve a barnagi Református 500 Egyesület, amelynek egyik tagja Kulin Ildikó.

Farkas Norbert / 24.hu

Az erdélyi származású, de évtizedekig Németországban, Hamburgban élő Kulin Miklós korábban Barnag polgármestere is volt. Hivatali idejét azonban nem tölthette ki, mert a képviselő-testület 2016-ban feloszlatta magát. Legutóbb 2021 elején írtunk róla, amikor Balatonhenyén választást tartottak. Ő volt az, akit Varga Judit akkori igazságügyi miniszter – időközben már csak volt – férje, Magyar Péter ajánlott be polgármesternek a településen mint régi barátját.

Miután sem a Magyar Turisztikai Szövetség, sem az alá tartozó Magyar Turizmus Akadémia nem válaszolt kérdésinkre, így arról nincsen információnk, hogy a Balaton-felvidéki ingatlanért mennyit fizetett ki utóbbi, illetve hogy miből futotta a cikkben említett ingatlanvásárlásokra. Az viszont szembetűnő, hogy az akadémia 2021-ben mínusz 83,7 millió forintos adózott eredményt produkált, tavaly pedig 25 milliós veszteséggel zárt. Az akadémiát tulajdonló Magyar Turisztikai Szövetségről pedig nemrég megírtuk, hogy 900 millió forint közpénzt költött el egy olyan társasjátékra, amelyet a gyártó nagyjából 100 millió forintért készített el.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik