Belföld

Nem sikerült meggyőzni az ácsiakat a kínai cég képviselőinek arról, hogy jó lesz nekik a katódgyár

Személyeskedésbe és heves vitákba torkollott az ácsi katódgyár ügyében tartott lakossági fórum kedden este. A helyi általános iskola tornatermében több százan gyűltek össze, hogy elmondják véleményüket a kínai Huayou Cobalt magyarországi leányvállalata, a Bamo Technology Kft. illetékeseinek.

A pódiumon Szentirmai István fideszes polgármester mellett Fülöp Ferenc, a tervezett katódgyár közkapcsolatokért és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója, valamint a marketinges Siklós Erik, egykori sportriporter foglaltak helyet. A közel háromórás vitában ők próbáltak válaszolni a helyiek kérdéseire.

A Kiál(t)unk Ácsért nevű civilszervezet már az építkezés bejelentése után pontos tájékoztatást és a közmeghallgatás megtartását kérte az önkormányzattól. A képviselőtestület azonban információhiányra hivatkozva többször is elhalasztotta a fórumot.

Fülöp Ferenc, a Bamo igazgatója azt állította, hogy még csak tervezési fázisban van a gyár. Mint mondta, még a kormányhivatal is szempontokat ad majd a későbbiekben elkészülő dokumentációhoz.

Az RTL Híradó tudósítása szerint az ácsiak attól félnek, veszélyes anyagok kerülhetnek a környezetbe az üzemből, és a fórumon hallottak sem nyugtatták meg őket. Sokan indulatos felszólalásokkal hazugozták a céges képviselőket, de a másik oldalon is többször elpattant a húr a vitában.

A katódgyár a tervek szerint két év múlva, 2025-ben kezdene termelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik