Belföld

Varga Mihály: A visszaeső fogyasztás miatt kieső adóbevételek is hozzájárultak a hiánycél emeléséhez

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az alacsonyabb fogyasztás miatt kieső adóbevételek is szerepet játszanak a költségvetési hiánycél emelésében – ismerte be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden az Index.hu kérdésre. Kedd reggel – mint arról korábban beszámoltunk – a Pénzügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a 2023-as hiánycélt 5,2 százalékra módosították. A hiánycél 2023-ban GDP-arányosan eredetileg 3,9 százalék lett volna.

Elmaradott bevételeink vannak, melyek kisebbik része az alacsonyabb fogyasztásból, az emiatt kieső adóbevételekből, a nagyobbik azokból a tételekből áll, amelyeket az Európai Uniónak kellene átutalnia Magyarországnak

– fogalmazott a pénzügyminiszter.

Ami az első elemet illeti: A Financia Times kedden írt arról, hogy Magyarország november végéig megkaphatja a neki járó uniós források egy részét, ezt azonban ahhoz kötik, hogy Orbán Viktor támogassa az év végi EU-s költségvetési kiigazítást és az Ukrajnának szánt segély kifizetését. A várhatóan feloldásra kerülő EU-s pénz a kohéziós források nem befagyasztott része.

Az Európai Uniótól várt pénzek már a Pénzügyminisztérium reggeli közleményében is előkerültek. Mint írták, Magyarország évek óta kéri az Európai Bizottságtól az uniós határok védelmére fordított határvédelmi költségek megtérítését, amelynek összege eléri a 650 milliárd forintot. Amennyiben a Bizottság eleget tenne Magyarország jogos kérésének, a hiány mértéke közel 1 százalékkal lenne alacsonyabb. Emellett tovább bővítené a magyar költségvetés mozgásterét, ha az Európai Bizottság utalná a Magyarországnak jogosan járó uniós támogatásokat – közölték.

Varga Mihály kiemelte, a hiánycél mostani módosításában az is szerepet vállalt, hogy az államadósság finanszírozása a jelenlegi magas kamatszint mellett jóval nagyobb terhet jelent. Ez a megnövekedett kiadás a világjárvány előtt a GDP 1,89 százaléka volt, jelenleg azonban már 4 százalékot ér el.

„Ebben a kamatkörnyezetben adósságot finanszírozni sokkal nagyobb teher. A kormány ugyanúgy elszenvedi a magas kamatszintet, mint a vállalati szektor. Bár e téren május óta megfigyelhető némi csökkenés, mindez lassan és fokozatosan megy végbe” – idézik a miniszter szavait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik