Belföld

Fuss egy történelmit Budapest 150. születésnapján!

150 év - 150 kilométer. Budapest idén ünnepli 150. születésnapját. Az évforduló alkalmából változatos programok, izgalmas kalandok várnak és vártak egész évben csodálatos városunkban. Ilyen a Budapest 150 összefutunk kampány, amelynek célja, hogy megmozgassa a városlakókat. A 2023 áprilisától októberig tartó időszakban 150 kilométert kell összegyűjteni, akár futással akár gyaloglással. A résztvevők között sorsolással dől el, kik lesznek azok a szerencsések, akik zárt körben tekinthetik meg az Örkény Színház Kertész utcai Shaxpeare-mosó című előadását. A kilométerek gyűjthetőek a 38. Spar Budapesti Maraton Fesztivál hétvégéjén bármelyik táv teljesítésével is!

Lassan jársz, tovább érsz! – Budapest 150 Városi Túra

Ne becsüljük alá a séta fontosságát! A 38. Spar Budapest Maraton nemcsak a futóknak, hanem a szenvedélyes gyaloglóknak is remek programot tartogat. Nem kell messzire utaznunk az október 14-i hétvégén, ha egy kis túrára vágyódunk, megtehetjük a fővárosban. Csatlakozz a Budapest 150 Városi Túrához! A 4; 11 és 18 kilométeres túrák útvonala Budapest legszebb részeit érintik. A mozgás öröme és a város csodálatos látványa mellett még egyedi ajándékok is várnak rád, amikor célba érsz.

Budapest 150 félmaraton: Nevezz az ÉnBudapestem applikációval

Tudtad, hogy az egyik legenda szerint a maraton onnan kapta a nevét, hogy időszámításunk előtt 490-ben a marathóni csata után, az egyik görög katona, hogy segítségül hívja a spártaiakat éppen 150 mérföldet futott Marathón városa és Spárta között? Érdekes egybeesés, de szerencsére a Budapest 150 félmaraton nevezőinek ilyen sokat nem kell futniuk.

A 150 éves város futó nagykövete nem más, mint Szabó Kimmel Tamás, aki már hetek óta készül a történelmi futásra. „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy én lehetek a Budapest 150 félmaratonnak az arca, egyrészt a titulus is megtisztelő, másrészt nagyon nagy felelősség, nemcsak magammal szemben, aki sportkedvelő vagyok, és elég régóta futok, hanem azért is, hogy tudok-e másokat futásra ösztönözni.”

Október 10-ig még lehetőséged van Szabó Kimmel Tamással tartani egy történelmi futásra. Mi azt javasoljuk, hogy töltsd le és figyeld az ÉnBudapestem applikáció híreit és a Budapest Te meg Én Facebook-oldalát, ugyanis az alkalmazás felhasználói közül negyvenen díjmentesen nevezhetnek a maraton bármely távjára. Ha viszont csak szurkolnál, akkor is érdemes kilátogatni a Budapest 150 félmaratonra, hiszen ezen a hétvégén a mozgással és a sporttal ünnepeljük fővárosunk 150. születésnapját.

Kövesd a Budapest 150 emlékév honlapját vagy töltsd le az ÉnBudapestem applikációt, hogy időben értesülj a születésnapi év programjairól vagy akár kedvezményeiről!

A Budapest 150 emlékév összes programját megtalálod a 150.budapest.hu oldalon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik