Belföld

Állami segítséget kérnek az alattomos kibercenzúra ellen

Több mint 40 médiumot ért az utóbbi hónapokban túlterheléses támadás, ami hosszabb-rövidebb ideig elérhetetlenné tette az adott helyen a hírszolgáltatást, és ez ellen állami eszközökkel kell fellépni – írja hétfői közleményében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). Emlékeztetnek: napjainkban a hírszolgáltatás jelentős része az online térben zajlik, így a túlterheléses támadások alapjaiban – egyben súlyosan jogsértő módon – ássák alá a sajtó szabadságát és sokszínűségét, valamint a tájékozódás jogát biztosító alaptörvényi rendelkezéseket is.

A közlemény szerint a független sajtó elhallgattatásának „modern és alattomos eszköze” a kiberbűnözők által végrehajtott túlterheléses támadás. A digitális korban a cenzúra digitálisan is működhet: névtelenül, interneten, váratlanul, pusztító módon. A kiberbűnözők profik, ellenük a védekezés is csak az lehet. A felkészülés, megelőzés professzionális kivitelezéséhez megfelelő informatikai tudással felvértezett humán erő, összehangolt munka, eszközháttér és az ezeket biztosító jelentős anyagi forrás szükségeltetik. Erre – a számtalan összetevő okán amúgy is megtépázott – kis szerkesztőségeknek nincs fedezete. Egységes megoldás kell, közpénzből, széles társadalmi összefogással, az Alaptörvény betűjének és szellemének megfelelően:

Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

A túlterheléses támadás hosszabb-rövidebb ideig lebénítja az adott sajtószervezet, médium működését, azaz nincs hírszolgáltatás, nincs véleményközlés. E bűnügy feltárásával a Média1.hu feljelentése nyomán jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárást, de emellett átfogó és tartós szakmai megoldás is kell: a kiberbűnözők ellen hatékony online megelőzésre és védekezésre van/lenne szükség.

Mint írják, szerencsére létezik Magyarországon egy közpénzből finanszírozott szervezet – a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) –, amely a saját maga által megfogalmazott ars poeticaként „modern, professzionális hatóságként elősegíti, hogy Magyarországon mindenki sokszínű és korszerű média-, infokommunikációs és postai szolgáltatásokhoz férjen hozzá.” Feladata, hogy „az infokommunikációs szektorban egy olyan megbízható, kiszámítható és zavartalan piaci környezetet tartson fenn Magyarországon, amely mind a szolgáltatók, mind a felhasználók számára biztosítja a kielégítő működés feltételeit.”

A közlemény szerint e feladat ellátását várja el jelen helyzetben tartalomszolgáltató és újságolvasó, hírfogyasztó polgár egyaránt. Az NMHH-nál van az adófizetők által biztosított anyagi forrás, s reményeink szerint a megfelelő stáb is arra, hogy a kibertámadások elleni gyors, hatékony védekezést megszervezze, szakmai segítséget, képzést, koordinációt nyújtson az újkori arctalan cenzúra gyors megállítására, leleplezésére. „Ha valamire, úgy erre érdemes áldozni a köz kasszájából. A MÚOSZ kész közreműködni a hatékony védekezés megszervezésében!” – zárul a közlemény. (MTI-OS)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik