Belföld

Elítéltek egy hibázó ajkai orvost, akinek két betege meghalt

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Tíz hónap fogházbüntetésre ítélt hétfőn a bíróság egy ajkai traumatológust, aki két beteg ellátása közben hibázott 2020-ban és 2021-ben; a büntetés végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztették – számolt be az RTL Híradó. Mindkét páciens meghalt.

Az ügyészség szerint a nyugdíjaskorú orvos nem megfelelően, felületesen kezelte őket, alapvető vizsgálatokat mulasztott el, ezért vádolták meg foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel.

A vádlott ügyvédje szerint az eset a vidéki kórházakban tapasztalható orvoshiány problémáira mutat rá, a traumatológusok túlhajszoltak, sokat ügyelnek, a sürgősségi ambulancia és a műtő, valamint a baleseti osztály között ingáznak, két-három orvos munkáját látják el egyszerre. Azt is megjegyezte, hogy védence több mint negyven évig lelkiismeretesen végezte a munkáját.

A bíróság szerint az orvos hibázott, de ok-okozati összefüggés nem állapítható meg hibája és a betegek halála között. Ezért nem tiltották el a foglalkozásától, tovább dolgozhat az ajkai Magyar Imre Kórházban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik