Belföld

Orvosi ügyelet: vasárnaptól újabb három megye áll át

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer telefonszáma: 1830.

Október 1-től három újabb megyében (Heves, Tolna, Csongrád) indul el az új háziorvosi ügyeleti rendszer. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tudatta: az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is a 1830, hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, életveszély esetén azonnal mentőt küldenek.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégéken és ünnepnapokon egész nap hívható. Az egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan, terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése.

Az eddigi tapasztalatok és a több mint 140 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja

– idézte az MTI Győrfi Pált, az OMSZ kommunikációs vezetője.
Az új ügyeleti rend az ország többi részén is fokozatosan lép életbe, arról a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. Jövő év elejére (Budapest kivételével) az egész országban egységes ügyeleti rendszer fog működni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik