Belföld

Holnaptól nem kérhet pénzt a gumis, ha ott hagyjuk nála a használt abroncsot

Wolfram Steinberg / DPA / AFP
Wolfram Steinberg / DPA / AFP
Törvény van rá.

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, melyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek – erről az Energiaügyi Minisztérium adott ki közleményt.

Az ok:

  • júliustól elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer
  • mellyel párhuzamosan Brüsszel elvárásainak megfelelően bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, miszerint a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért
  • a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra, így a gumiabroncsra is, speciális szabályok vonatkoznak; ennek megfelelően a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a MOHU MOL Zrt., valamint alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik azt.

A tárca reménye szerint az intézkedéssel „emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez”.

A közlemény szerint a kormány célja az ország megtisztítása az illegálisan elhelyezett vagy elhagyott hulladékoktól; a Tisztítsuk meg az Országot! projekt részeként eddig több százezer tonna elhagyott hulladékot szállítottak el főként közterületről, erdőből, folyók, vasúti és közúti létesítmények mellől.

Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását segíti a HulladékRadar applikáció is, mely immár közel 30 ezer felhasználóval bír.

További derék tettek a minisztériumtól:

  • második alkalommal hirdettek azbesztmentesítési pályázatot és szállítják el ingyenesen ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot a lakosságtól
  • valamint közel 300 tonna növényvédőszer-hulladék begyűjtésében és ártalmatlanításában támogatták a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik