Belföld

MOK: szabálysértően rendelik ki az orvosokat

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A kamara szerint a szakmai felelősségbiztosítás körül is nagy a bizonytalanság.

Facebook-oldalán, illetve honlapján is arról számolt a Magyar Orvosi Kamara (MOK), hogy a beérkezett információk szerint jogsértően rendelik ki munkavégzésre az orvosokat. Emellett nagy a bizonytalanság a szakmai felelősségbiztosítás körül. A szabálytalan kirendeléseket augusztus végén már jelezték Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak, de a helyzet nem változott, ezért most levélben kérték az országos kórház-főigazgatótól, Jenei Zoltántól, hogy az irányítása alá tartozó intézményekben követelje meg a kirendelés szabályainak betartását.

Az elnökség szerint a központi egészségügyi intézmények az irányításuk alá tartozó városi kórházakba 44 napot meghaladó időre, írásbeli utasítás, az ígért törvényi szabályozás alkalmazása nélkül irányítanak át orvosokat eredeti munkahelyüktől eltérő telephelyre, más helységbe munkavégzés céljából, osztályos orvosi, ügyeleti feladatokra. Ezzel nem valósul meg a gyakorlatban az a jogértelmezés, amiről Takács Péter államtitkár beszélt korábban. Ezért arra kérik a főigazgatót, hívja fel a figyelmet

a jogalkotói és kormányzati szándék szerinti jogalkalmazásra! Ennek eszköze lehet, ha a központi egészségügyi intézmények valamennyi dolgozójának a munkaszerződésében konkrét telephely (utca, házszám) szerepel. Ez megteremti a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén a munkavállalót megillető védelem lehetőségének alkalmazását.

Az államtitkártól kérték a jogszabályi környezet félreértésekre alkalmat nem adó módosítását, Jenei Zoltántól pedig azt, hogy hívja fel az intézményvezetők figyelmét arra is, hogy a rezidensek átirányítása csak a szakképzési programukat nem sértő módon történhet.

A MOK a szakmai felelősségbiztosítás körüli bizonytalanságok miatt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatójának küldött levelet. Csató Gábornak azt írták, a szakmai egyeztetéseken elhangzottakkal és az egészségügy szakmai irányításának szándékával az áll összhangban, ha az OMSZ háziorvosi/ házi gyermekorvosi részvétellel működtetett ügyeletein szükséges szakmai felelősségbiztosítást az  OMSZ köti meg és terjeszti ki az orvos feladatvégzésére. Ugyanakkor az OMSZ egyik területi szervezete azt a tájékoztatást adta, hogy ha bizonyosságot nyer, hogy a kár az orvosnak felróható magatartás következménye, a biztosító a kárt nem téríti meg, a károsulttal szemben az OMSZ áll helyt, ám a kár összegét jogosult az orvosra hárítani. Ez nagyfokú bizonytalanságot, bizalmatlanságot okoz.

Kincses Gyula, a MOK elnöksége nevében arra kéri Csató Gábort, hogy az ügyeleti tevékenység ellátásával kapcsolatban létrejött
felelősségbiztosítási kötvényt betekintésre bocsássa rendelkezésére. a kollégák megnyugtatása érdekében, erősítse meg, hogy az OMSZ háziorvosi/ házi gyermekorvosi részvétellel működtetett ügyeletére a megkötött felelősségbiztosítás teljeskörűen kiterjed az abban személyes közreműködőként résztvevőkre is, így megfelel a jogszabályi előírásoknak..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik