Belföld

Ennyivel emelhetik a minimálbéreket Nagy Márton szerint

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Egy szentendrei csarnokavatáson fontos számokat közölt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton szerint az év egészében a magyar gazdaságban stagnálás, jövőre viszont erős visszapattanás lehet, 4 százalék körüli növekedéssel. Ennek kulcsa a reálbérek növekedése, ami szeptembertől várható, és nagyjából 2-3 százalékos szinten fenn is marad – figyelembe véve a minimálbér-tárgyalásokat is. Erről a miniszter azt mondta, hogy 10-15 százalék közötti minimálbér-emelkedés látszik jövő év januártól.

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reálbér-növekedés is lehet. A politikus szerint ez nemcsak a fogyasztást, hanem a lakásépítéseket, a lakásfelújításokat és a használt lakások adásvételét is segíti majd.

Nagy beszélt az építőiparról is az MTI tudósítás szerint. Úgy vélte, hogy ebben az iparágban, ha lassan is, elindulhat egy fordulat. Azt szeretnék, ha a lakásépítések és az állami beruházások továbbra is magyar szakemberekkel történnének, magyar termékek felhasználásával, magyar bankok hitelnyújtásával. Ehhez fontos az építőipari munkaerő megfelelő minősége, képzettsége – szögezte le. Szólt arról is, hogy a kormánynak segítenie kell az építőipart, és ennek négy iránya van: új lakáspolitikai koncepció, a magyar kkv-k és a hazai alapanyaggyártás helyzetbe hozása, a hitelezés helyreállítása és a demográfiai célokhoz illesztett lakáspolitika.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik