Belföld

Dobrev: Vissza kell vennünk az államot

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Az állam a mienk, tízmillió magyar állampolgáré, az a feladatunk, hogy az államot visszavegyük – jelentette ki Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a programbemutató-sorozatának első állomásán, aki szerint nem egyszerűen kormányt akarnak váltani, az a feladatuk, hogy „Orbán rendszerét és az általa 13 év alatt felépített rezsimet váltsák föl”. Azt mondta, egy szociáldemokrata ajánlatot tesznek Magyarországnak arra, hogy hogyan szervezik újra az államot, hogyan teremtenek olyan hazát, ami „vigyáz ránk”.

Ezek a főbb programpontok Dobrev beszéde alapján:

  • A jelenlegi állam gyenge, felelőtlenül és színvonaltalanul működik. Számonkérhető, kikényszeríthető, jó minőségű és mindenhol azonos minőségben szolgáltató államot ígérnek.
  • Át kell alakítani az egészségügy finanszírozását, szerkezetét, az ország minden pontján biztosítani kell a jó minőségű szolgáltatást.
  • Mára úgy összeomlott szerintük a magyar oktatás, hogy az elkövetkező években az európai átlagnál többet kell költeni a felzárkózásra. Alkotmányos joggá emelik a mindenki számára elérhető, ingyenes és magas színvonalú oktatást ígérnek.
  • Megélhetési válság: egy államnak azonban kötelessége azokat segíteni, akiknek a legnagyobb szüksége van rá; az állam feladata az, hogy mindenki számára biztosítsa az emberhez méltó életet, megfelelő jövedelmet és segítséget adjon.
  • Az államnak három dolga van a kultúrával: az egyik, hogy békén hagyja, a másik, hogy támogatást ad, a harmadik pedig, hogy mindenki számára elérhetővé teszi.
  • Adópolitika: Magyarországon ma a közteherviselés jelentős részét a bérből és fizetésből élők, illetve a nyugdíjasok állják, ugyanis az állam bevételeinek döntő része tőlük jön. Dobrev Klára ígéretet tett arra, hogy ha kormányt alakít, véget vetnek a „tőke gátlástalan kiszolgálásának”.
  • Gazdaságpolitika:  Nem a gazdaságért van az ember, hanem az emberekért van a gazdaság, a munkások bére, a dolgozók jövedelme nem egyszerűen költség, hanem az alapja annak, hogy független, emberhez méltó életet éljenek. Ezért beveztnék az európai minimálbér-megállapodást.
  • Ha kormányt alakíthatnak akkor Dobrev szerint helyreállítják a nyugdíjra való alkotmányos jogot és újra bevezetik a vegyes indexálású nyugdíjszámítást.
  •  Európa elkerülhetetlenül halad egy sokkal erősebb, sokkal szorosabb szövetség felé, ezt pedig Európai Egyesült Államoknak hívják és Magyarországnak elementáris érdeke, hogy annak ne külső szemlélője legyen, hanem a „legerősebb közepébe tartozzunk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik