Belföld

Ősszel még egyszer sem tudott kiállni a focicsapat, ami 104 millióért épít öltözőt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A pályát benőtte a gaz, a sporttelep viszont munkásoktól hangos: 104 millió forintos tao-támogatásból épül öltöző a bajóti futballpálya mellett. A csapat ebben a szezonban még egy meccsére sem tudott kiállni a megyei harmadosztályban.

Az őszi szezonban még egy mérkőzésére sem tudott kiállni a Komárom-Esztergom vármegyei község, Bajót futballcsapata, miközben a településen épp 104,4 millió forint támogatásból épül sportöltöző.

A Bajóti Szikra SE már az előző szezonban is a tabella utolsó helyén végzett a megyei harmadosztályban. De akkor legalább mind a 18 meccsét lejátszotta a csapat. A 2023/2024-es idény őszi szezonjában viszont eddig még egyszer sem álltak ki, pedig négy forduló már lement.

Bokáig érő fűben állunk a bajóti focicsapat pályáján, az egyik kiskapu szinte alig látszik ki a gazból. Rég nem gurulhatott itt labda, a rozsdásodó nagykapun háló sincs. Habár focisták nem járnak erre, a munkások nagy erőkkel dolgoznak a pályánál.

Galéria
Farkas Norbert / 24.hu

Sajnos vannak a csapat körül problémák, ezeket meg fogjuk oldani. Volt a csapat megye I.-ben, három éven keresztül bajnok is volt, most van egy kis mélypont. Azon dolgozunk, hogy ezen túllendüljünk

– mondta kérdésünkre Tóth Zoltán, a falu polgármestere.

Az rtl.hu számolt be arról a nyár elején, hogy 104,4 millió forintért kap sportöltözőt Bajóti Szikra SE a Magyar Labdarúgó Szövetség tao-programja révén. A polgármester korábban egy Facebook-bejegyzésben úgy fogalmazott: „Két ütemben összesen 85 millió forint támogatást ítéltek meg nekünk. Sajnos az árak drasztikus emelkedése miatt ez a forrás nem elegendő a megvalósításra, ezért póttámogatási igényt nyújtottunk be. A végleges beruházási főösszeg, minden költséget beleértve eléri a 136 millió forintot. Az elbontott öltözők helyén egy új, kétszintes, tetőtér-beépítéses építményt húznak fel. A 199,68 négyzetméter hasznos alapterületű öltözőt a lábatlani Árkádok Építőipari Kft. valósítja meg nettó 104 millió 446 ezer (bruttó 132,6 millió) forintért.”

De kik népesítik majd be az öltözőt? – kérdeztük a polgármestert.

Tíz éve küzdünk azért, hogy legyen egy sportöltözője a falunak. Sajnos pont most egy mély völgybe került a csapat, de ezt át fogjuk hidalni, és menni fog tovább minden a maga medrében. Ezen dolgozik mindenki a faluban

– válaszolta Tóth Zoltán, akinek szerettünk volna további kérdéseket is feltenni például azzal kapcsolatban, hogy miért nem áll ki mérkőzéseire a csapat, de erre nem kaptunk lehetőséget, mert rövidre zárta a beszélgetést. Így azt sem sikerült megtudnunk, hány meccsre kértek halasztást, és arra sem kaptunk választ, hogy az öltöző építése miért tart több mint két éven át, várhatóan 2025 júliusáig.

Az egyesület vezetőjét, Dudás Júliát is kerestük telefonon, de nem értük el. A megyei lap oldalán viszont nyilatkozott a technikai vezető. Úgy fogalmazott, „az építkezés miatt úgy kérték sorsolásukat, hogy végig idegenben játszanak az új bajnokság első felében”. Arra a megyei lap nem kérdezett rá, hogy mi az oka annak, hogy eddig még egyetlen lejátszott meccs sincs a csapat neve mellett – idegenben sem. Igaz, Dudás a Kemmának arról is beszélt, hogy „jelenleg nemzetközi átigazolásokra várnak, lesznek változások a keret összetételében, ezért kellett elhalasztani mérkőzéseket. Vannak nehézségek az egyesületnél, de azon is dolgoznak, hogy elkezdődjön az utánpótlás sikeres nevelése a Bozsik-program keretében.”

Hogy milyen nemzetközi átigazolások érinthetik a megyei harmadosztályú klubot, nem tudni.

Farkas Norbert / 24.hu

Az MLSZ Komárom-Esztergom Vármegyei Igazgatóságát is megkerestük a bajóti focicsapat meccseinek elmaradásával kapcsolatban, miután a versenyszabályzat szerint „harmadik ki nem állás esetén a vétkes csapatot ki kell zárni a bajnokságból”.

A Bajóti Szikra SE esetén nem ki nem állás történt. A csapat az első három fordulóban időpont-módosítási kérelmet nyújtott be, megegyezett az ellenfeleivel, hogy egy másik időpontban játsszák le az adott bajnoki mérkőzéseket. Az MLSZ Komárom-Esztergom Vármegyei Igazgatóság Versenybizottsága, amennyiben a két klub megállapodik egy másik időpontban, engedélyezi a módosítást

– írta kérdésünkre Khéner László területi igazgató. (Amikor feltettük a kérdéseinket, valóban még csak három halasztott meccse volt a csapatnak, időközben azonban a negyedik fordulót is a bajótiak nélkül bonyolították le – a szerk.)

A DK-s Vadai Ágnes júniusban írásban érdeklődőtt a többi között a bajóti támogatásról is, az országgyűlési képviselő kérdésére Szalay-Bobrovniczky Kristóf válaszolt. A honvédelmi miniszter szűkszavú reakciójában annyit írt, hogy: „a látvány-csapatsport támogatási program az Európai Bizottság által jóváhagyott, és már két ízben hosszabbított támogatási program. A program keretében felhasználásra került támogatások ellenőrzése mind a szövetségek, mind a Honvédelmi Minisztérium részéről, kivétel nélkül a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik