Belföld

Publicus: már vannak, akik a benzinár miatt nem autóznak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A magyarok 57 százaléka szerint az Orbán-kormánynak lenne lehetősége visszaállítani a hatósági üzemanyagárakat – derül ki a Publicus Intézet által a Népszava kérésére készített, augusztusi felmérésből. Az üzemanyagárstopban – amelyet tavaly decemberben vezetett ki a kormány – furamód legkevésbé a Fidesz-KDNP-szavazók bíznak. Körükben ugyanis csak 37 százalék támogatta az ötletet. Körülbelül harmaduk szerint a kabinetnek egyáltalán nincs erre lehetősége. Ez azért is furcsa vélekedés, mert 2021. november 15-e és 2022. december 6-a között, literenként 480 forintos árstop volt.

Az autóval közlekedő, érdemi válaszadók átlag 890 forintos literenkénti üzemanyagár mellett ülnének át a mindennapok során tömegközlekedésre. Ez például abból a szempontból figyelemre méltó, hogy a piaci gázolajár tavaly novemberben – tehát amikor a magyar magánautósok még literenként 480 forintért tankolhattak – a Holtankoljak.hu adatai szerint átlag 851 forinton, tehát a „lélektani határhoz” igen közel állt. Legalább ennyire szembetűnő, hogy az intézet idén januári körkérdése során az átlag még 937 forintra jött ki. Tehát az elmúlt közel háromnegyed év során a közlekedők tűréshatára – vélhetőleg pénztárcájukkal együtt – apadt – jegyezte meg a lap.

Mindazonáltal az augusztusi felmérés további, szintén el nem hanyagolható eredménye, hogy érdemi választ csupán az autóval rendelkezők 26 százaléka adott. 59 százalék ellenben nem tudta megmondani, milyen üzemanyagár mellett választana más közlekedési módot. Az autótulajdonosok 3 százaléka viszont már a mostani üzemanyagárak mellett is váltott.

A váltani szándékozók 59 százaléka tömegközlekedésre, 19 százaléka kerékpárra, 2 százaléka más meghajtású autóba ülne át, 7 százalék családtaggal közösen használná a négykerekűt, egy százalék inkább gyalogolna, a közösségi elektromos autó lehetőségét viszont kimutathatatlan arányban választották.

A Holtankoljak szerint péntektől a 95-ös benzin litere 647, a gázolajé 678 forint lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik