Belföld

A Média1 főszerkesztőjének rendőrségi kihallgatása alatt indult újabb kibertámadás a portál ellen

Épp a Media1 főszerkesztőjének rendőrségi kihallgatássa kezdetén indult újabb kibertámadás a portál ellen, így a rendőrök élőben nézhették, mi zajlik a lap ellen – írta a Média1.

Több mint 40 magyar online médiumot ért úgynevezett elosztott túlterheléses támadás (DDoS) az elmúlt időszakban Magyarországon, a sértettek száma az elmúlt hetek újabb támadásaival együtt már 50-hez közelít. Az akciók több lapot hosszú időre is elérhetetlenné tettek.

A Media1.hu közölte, egy magát Hano néven emlegető bűnöző többször teljesen blokkolta az oldal működését, ezzel akadályozva hírszolgáltatásuk zavartalan működését milliós kárt okozva ezzel.

A bűnöző saját magával kapcsolatban az egyik támadás során olyan bűnjeleket hagyott hátra, amiből arra lehet következtetni, hogy az illető megegyezik azzal a személlyel, aki 2021-ben az ellenzéki előválasztás számítógépes rendszerét is sikerrel támadta meg és blokkolta egy ideig az előválasztás menetét DDoS segítségével – írta a lap. A portál szerint ugyancsak ő támadta meg nemrégiben a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) weboldalát vagy például a Budapest Pride, a HVG, a Telex, az Átlátszó, a Népszava, a Nyugat.hu, a Nyugatifény.hu és más médiumok weblapját.

Szalay Dániel, a Media1 főszerkesztője először a titkosszolgálatokhoz tartozó Nemzeti Kibervédelmi Intézetnél tett bejelentést hónapokkal ezelőtt, ám ott az ügy vizsgálatát először megtagadták, arra hivatkozva, hogy nincsen nyomozati jogkörük az ügyben. Ezt követően feljelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiberbűnözés elleni főosztályán.

A főszerkesztőt hétfő délelőtt 10 órára (feljelentéséhez képest közel két hónapra) hívták be az NNI-hez Budapestre. Néhány perccel azelőtt, hogy Szalay Dániel megérkezett az NNI épületébe, újabb DDoS-támadás indult a portál ellen, így a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a bűncselekménysorozat legújabb fejleményét élőben követhették.

A kiberbűnözés miatt Pintér Sándor belügyminiszter egy új, speciális egység létrehozását tervezi. A kormány honlapjára felkerült belügyminiszteri rendelettervezet szerint az új egység 97 fős lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik