Belföld

Beer Miklós: A politikai hátszél nem tesz jót az egyháznak

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A nyugalmazott váci megyéspüspököt nem lepte meg, hogy 20 év alatt megfeleződött a katolikusok száma.

A katolikus hívek fogyatkozásáról szóló népszámlálási adat is azt jelzi, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való – mondta Beer Miklós a Klubrádióban. A KSH ismertése szerint két évtized alatt megfeleződött a római katolikusok száma.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával ellentétben a nyugalmazott váci megyéspüspök ezt nem egyszerűen a nemzetközi tendenciákkal magyarázta. Azt mondta, némileg elszomorította a hívek számának csökkenése, de nem érte meglepetésként. Sejtése szerint különösen a fiatalokat tartja meg nehezen az egyház. A tendencia egész Európában jellemző. Számos országban zárnak be, adnak el templomokat. Itthon ezzel ellentétben tatarozzák a templomokat, újakat építenek.

Elhitettük magunkkal, hogy mi kívül állunk a tendencián, most kiderült, hogy ez nem így van

– tette hozzá. Abban bízik a Ferenc pápa belső vallási reformja tisztulást hozhat, az egyház azzal jobban megtalálhatja jelenlegi helyét.

Nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van.

Beer Miklós korábban többször beszélt arról, hogy félti egyházát, mert „Istennek az emberek, a hiteles közösségek kedvesek, nem a kőépületek!” Ha nem képviselik igazi tűzzel az Úristen jelenvaló szeretetét a hétköznapokban, ha nem törődnek a szegényekkel, ha nincs bennük  irgalom, akkor nem lesz hitelük se a papoknak, se a híveknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik