Belföld

A Püspöki Kar megmagyarázta, miért feleződött meg húsz év alatt a római katolikusok száma Magyarországon

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A KSH kedden ismertette a népszámlálás adatait, amelyekből többek között kiderült, két évtized alatt megfeleződött a római katolikusok száma hazánkban. Amíg 2001-ben 5,3 millió ember vallotta magát római katolikusnak, 2011-ben már csak 3,7 millió, míg 2022-ben már csak 2,6 millió.

Ugyanakkor a tavalyi népszámláláson az emberek 40 százaléka nem válaszolt arra a kérdésre, hogy vallásosnak vallja-e a magát, de aki válaszolt, azoknak a negyede azt mondta, nem vallásos.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rövid közleményben reagált a népszámlálás eredményére. Többek között azt írják,

Örömünkre szolgál, hogy bár a lakosság negyven százaléka nem válaszolt a vallási, felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdésre, mégis vallásosságukat kimondottan kinyilvánító honfitársaink több mint kétharmada a Katolikus Egyházhoz tartozónak vallotta magát.

Azt, hogy 2011-ben 3,7 millió, addig 2022-ben csak 2,6 millió ember vallotta magát római katolikusnak, a Püspöki Kar nemzetközi tendenciákkal magyarázza:

A nemzetközi tendenciák a népszámlálás adataiban is megfigyelhetőek, amelyek alól hazánk és ezen belül katolikus közösségeink sem képeznek kivételt. Ez feladatot jelent a Magyar Katolikus Egyház számára is. Ferenc pápa magyarországi látogatása során elhangzott szavai erősítenek bennünket küldetésünkben, aki arra buzdított, hogy a keresztény közösség »jelen legyen és tanúságot tegyen«.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik