Belföld

Megálmodni könnyű, megalkotni lehetetlennek tűnik

Getty Images
Getty Images
Egyetlen embertől sem elvárható, hogy mindennel képben legyen, ami egy új otthon megalkotásával jár.

Tegye fel a kezét, aki úgy vágott bele az építkezésbe, hogy kielégítő ismeretei voltak az alapanyagokról, a kivitelezésről, az engedélyeztetésekről, a környezeti tényezőkről, a biztosításokról… És a sor még hosszan folytatható.

Az imént felsorolt dimenziók egytől egyig megkerülhetetlenek, egy új otthon építése során előbb-utóbb az összes előkerül, és mindennek működnie kell, ha megfelelő végeredményt akarunk.

Új otthont építeni manapság sokkal bonyolultabb feladat, mint a korábbi évtizedekben, szüleink idejében. Sokak gondolhatják úgy, hogy egyenesen elérhetetlen. Ez persze ebben a formában nem igaz, van szerencsére egy nem is olyan szűk réteg, aki megengedheti magának, hogy lakásvásárlás helyett ő maga építse fel az új otthonát az első gerendától kezdve. Amilyen irigylésre méltó az ő helyzetük, annyira idegőrlő is lehet. Hiszen egy új ház felépítése nemcsak rengeteg pénzbe kerül, de az út, amin végig kell hozzá menni, ezernyi buktatót tartalmaz.

Az új ház építésekor az alapanyagok kiválasztása kiemelkedő fontosságú. Az alacsony minőségű vagy silány anyagok alkalmazása hosszú távon jelentős problémákat okozhat. A gyenge minőségű vakolat, tetőfedő anyagok vagy szigetelés a jövőbeni karbantartási költségeket növelheti, és az élettartamot is csökkentheti. Ugyanígy az építkezés során felmerülő hibák még bajt hozhatnak a fejünkre a jövőben. Rosszul beépített ablakok, hibásan felszerelt csövezés, vagy az alapozás során elkövetett hibák mind hosszú távon okozhatnak problémákat, amelyeknek a javítása nem aprópénz.

Sok területen szigorú építési szabályok és előírások vannak érvényben. Az építési engedélyek beszerzése és az összes szabály betartása létfontosságú. Az illegális vagy engedély nélküli építkezések súlyos büntetéseket vonhatnak maguk után, és az ingatlan értékét is csökkenthetik.

Az építkezés sikeréhez szükség van a megfelelő szakemberekre és alvállalkozókra is. Az inkompetens vagy nem megbízható szakemberek által végzett munka szintén súlyos problémákat okozhat, ezért kritikus fontosságú a jó szakemberek kiválasztása és felkutatása, valamint a szerződések pontos szövegezése.

Mivel az energiaárak is emelkednek, érdemes megfontolni alternatív energiamegoldásokat, például napelemeket vagy a szélenergia hasznosítását. Ezek hosszú távon jelentős megtakarítást és környezeti előnyöket jelenthetnek – igaz, az induló költségek itt magasabbak. És itt érkezünk el a talán a legérzékenyebb ponthoz: főleg a mostani gazdasági helyzetben egy építkezés kezdeti költségvetése könnyen túlléphető, különösen, ha nem számolunk az esetleges váratlan kiadásokkal. Az építés során felmerülő problémák, változtatások vagy más költségek gyorsan növelhetik az összköltséget, így elengedhetetlen a költségvetés alapos tervezése és tartása.

A sor itt is hosszan folytatható, de jó hírünk is van azoknak, akik most esetleg a szívükhöz kaptak: egyetlen megrendelőtől sem elvárható, hogy az összes felsorolt területhez értsen.

A cél érdekében így a legjobb, amit tehetünk, hogy már az első kapavágás előtt szakemberekre bízzuk a projektet.

Ők nemcsak mindenhez értenek, de szakértelmükkel és tapasztalatukkal garantálják, hogy az egész projekt zökkenőmentesen menjen végbe. Beszerzik az alapanyagokat, gondoskodnak az engedélyeztetésről, és magas minőségű munkát végeznek az építkezés során. Mindezek mellett tanácsokkal is segítenek a döntéshozásban, hogy az otthon pontosan olyan legyen, amilyet a megrendelő megálmodott.

Wienerberger Mesterház

Ilyen vállalkozás a Wienerberger is, aminek a Mesterház programja mindent garantál, amiről eddig említést tettünk. Tapasztalatukkal, szakértelmükkel támogatják azokat az építkezőket, akik álmaik otthonát biztonságos alapanyagokból, megfelelő kivitelezés mellett szeretnék felépíteni. Amennyiben házát megbízható, minőségi alapanyagok felhasználásával szeretné felépíteni, és fontos Önnek a kivitelezés minősége és az építőanyagok helyes beépítése, bátran jelentkezzen a Wienerberger Mesterház programba.

A cikk a Wienerberger támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik