Belföld

Kikötőt akar a tulajdonos Balatonakaliban a volt kemping elé, ahonnan kiirtották a nádast

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Lakossági fórumot tartanak Balatonakaliban 2023. szeptember 26-án kedden 17 órakor a polgármesteri hivatalban egy új vitorláskikötő tervéről, amelyet a volt Holiday Kemping új tulajdonosa szeretne megvalósítani – írja a hirbalaton.hu. Ez az a volt vízparti kemping, amelyet luxuslakásokkal építettek be, a nádas nagy részét pedig kiirtották. És bár vissza kellett volna állítani a növényzet eredeti állapotát, ez eddig nem történt meg. A nád kiirtásáért egyébként két ember felfüggesztett börtönt kapott.

Az önkormányzat közleményében arról ír, hogy a korábbi Holiday Kemping területének új tulajdonosi köre, vitorláskikötő létesítésének vázlatos elvi terveivel kereste meg önkormányzatot.

Az önkormányzat képviselőtestülete alkalmasnak találta az ötletet és az elvi vázrajzokat is arra, hogy azt a beruházó által felkért tervező, bemutathassa a lakosság számára

– írja Koncz Imre polgármester.

A polgármester a HírBalaton megkeresésére elmondta, a helyi építési szabályzatban régóta szerepelt vitorláskikötő elvi építési lehetősége ott, ahová a mostani tervek szólnak, mivel ott van erre alkalmas partszakasz, és ott zavarná a legkevésbé a lakosságot. Mint kifejtette, időközben magánkézbe került a partszakasz, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy az új kikötőt négy féle hatóság engedélyezheti, meg a nemzeti park is véleményezheti, de a helyi önkormányzatnak és lakosságnak nincs beleszólása az egészbe a mai jogszabályok szerint. Hozzátette, azért a tulajdonos tudja, hogy szüksége van a társadalmi támogatásra, ezért lett partner egy lakossági fórum megtartásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik