Belföld

Lefújtak egy záróünnepséget, mert amerikai fajvédők tűntek fel az ELTE-n

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Két amerikai fehér nacionalista, Greg Johnson és David Michael Zsutty nemrég együtt iratkozott be az ELTE Budapest Summer University négyhetes programjára – kezdődik a Szabad Európa cikke.

Az ELTE nyári egyetemére külföldi diákok jelentkezhetnek abból a célból, hogy megtanuljanak magyarul, és hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával. A portál arról ír, hogy az oktatók és a diákok elmondása alapján a kurzusra nem voltak felvételi kritériumok, egy jelentkezési lap kitöltésén kívül a leendő hallgatók nem estek át semmiféle előzetes átvilágításon.

Johnson és Zsutty – akik a teljesen kezdő csoportba kerültek – a saját, anyakönyvezett nevén jelentkezett a kurzusra, nem használtak álnevet. Az egyik külföldinek azonban feltűnt Johnson Counter-Currents-es email címe, amely alapján beazonosították az amerikai fajvédőt. A  Counter-Currents weboldala mintegy félmillió embert ér el havonta. Johnson kifejezetten szoros kapcsolatot ápol a nemzetközi szélsőjobboldali mozgalmakkal, főként Európában: a Counter-Currents az egyik olyan kiadó, amely újranyomtatta európai szélsőjobboldali szerzők műveit, például a Hitler-rajongó Savitri Deviét. A Szabad Európa azt is írja, hogy Johnson ideológiájának középpontjában az úgynevezett fehér etnoállam áll, amely egy olyan „államforma”, ahol a tartózkodás vagy állampolgárság csak fehéreknek lenne megengedett, a nem fehéreket és a zsidókat pedig kizárná.

A Szabad Európa által látott levelezés alapján az ELTE vizsgálatot indított az ügyben a bejelentés után, de arra jutott, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az egyetem etikai kódexe. A diákok ezután elhatározták, hogy egyikük sem megy el a „diplomaosztó” ünnepségre, ennek híre az ELTE vezetéséhez is eljutott. Végül úgy döntöttek, hogy egyáltalán nem tartják meg a záróünnepséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik