Belföld

Vitézy Dávid összekapott a rendőrséggel egy Facebook-videó miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A minap tett közzé a Facebook-oldalán a rendőrség egy videót, amivel szándékaik szerint a gyalosogokat igyekeztek jó tanácsokkal ellátni a zebrán való átkeléssel kapcsolatban.

A videóban olyan megjegyzések hangzanak el, hogy „ha érkezik egy jármű, és el tudod olvasni a rendszámát, akkor közel van”, olyan, hogy „ha látod, hogy férfi vagy nő vezet, akkor nagyon közel van”, és még olyan is, hogy „egész addig nem lépsz le elé, míg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe”. A videó pedig azzal zárul, ha az autós átengedett, akkor

nyomjál neki egy lájkot, lehet legközelebb is át fog engedni.

A vélhetően maximális jó szándékkal készült videó a kommentmezőben sem aratott egyértelmű tetszést, még a volt közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid is klaviatúrát ragadott, hogy leírja kifogásait.

„A rendőrség dolga a jogszabályok betartatása. Azokban pedig nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne “lájkkal” köszönnie, hátha akkor az autós máskor is betartja a szabályokat” – jegyezte meg Vitézy, aki aztán a saját oldalán is megosztotta gondolatait.

A korábbi államtitkár szerint a rendőröknek ki kellene menniük a zebbrákhoz és be kellene tartatniuk a KRESZ-t, és nem a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra kellene nevelniük  az embereket Facebook-videókban. „Ez ugyanis teljes szereptévesztés és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is” – érvelt.

Vitézy megjegyzéseire azóta már reagált a reagált a rendőrség, szintén komment formájában:

Természetesen kollégáink a szabályok betartatásán is dolgoznak, de ha csak egy életet sikerül megmenteni egy ilyen videóval, már megérte. Hálásak vagyunk minden megosztásért, így baleset-megelőzési üzenetünk minél több emberhez jut el

– jegyezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik