Belföld

Kiemelt fizetési osztályt hoz létre a kormány az egészségügyben

MTI
MTI

Két nappal azután, hogy a Fidesz-KDNP kétnapos esztergomi frakcióülésén Kocsis Máté frakcióvezető bejelentette, hogy „a frakció javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak a határvédelem megerősítésére”, a kormány máris előállt egy törvénytervezettel.

A közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvény

– szövegét a Hvg.hu találta meg szombat este a Belügyminisztérium honlapján.

A terjedelmes, mintegy 30 oldalas anyag nemcsak a címben szereplő témákról szól. Összesen 25 törvényt módosít a rendőrségről, a polgárőrségről, a határvédelemhez kapcsolódóktól a többféle egészségügyi tárgyú jogszabályon át a lőfegyverekről, a magánnyomozói tevékenységről szólókon át a köznevelési és az uniós források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényig.

A migráció elleni küzdelem jegyében a polgárőrségről szóló törvény módosításával a polgárőröknek is feladatul szabná a kormány a határvédelmet.

A polgárőr egyesület alapfeladata lesz „az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot” ellátni.

A lap szerint az intézkedés oka az lehet, hogy kevés a határvadász, az állomány feltöltöttsége messze van a kormány által célként megjelölttől, így bevetnék a polgárőröket.

A javaslatcsomag egy másik pontja egyébként bevezeti a „kiemelt határvadász szolgálati pótlék” fogalmát is”, bár összeget nem írnak, de sejthető, hogy ezzel próbálják ösztönözni a határvadásznak jelentkezőket.

A javaslatcsomag másik fontos pontja az egészségügyi szakdolgozók béremelése. Pontosabban a jövő évi béremelése, amire augusztus elején már célzott második lépcsőként Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Az első lépcső az volt, amikor az ápolók, egészségügyi dolgozók júliustól egységesen 18 százalékkal magasabb bért kaptak.

Jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan – olvasható ki a javaslatcsomagból.

Mindez: 394,83 milliárd forintba kerül majd. Viszont az emeléssel együtt jár némi átalakítás is, hiszen új fizetési osztályokat határoz majd meg a javaslat szerint a belügyminiszter az érintetteknek.

A tervezet úgy fogalmaz, hogy „az egészségügyi szakdolgozót és egyes egészségügyben dolgozót alap vagy kiemelt fizetési osztályba kell besorolni”. Kiemelt fizetési osztály ott jár, ahol az egészségügyi dolgozó „fokozott fizikai és pszichés körülmények között, fokozottabb kockázattal, nagyobb munkaterheléssel járó munkaterületen, különösen nagy felelősséggel járó szakterületen, kiemelt ellátást végző területen vagy speciális kompetenciákat igénylő szakmában” végez tevékenységet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik