Belföld

Másodfokú riasztást adtak ki zivatarok miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány dél-magyarországi járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután.

A veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: szombaton késő délután, estefelé főleg a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás, viharos – óránkénti 60-85 kilométeres – széllökés és jégeső társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó, óránkénti 90 kilométeres szélroham és nagyméretű jég kísérhet. Gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek leginkább az Alföldön okozhatnak károkozó szélrohamot, éjjel pedig egyre inkább a Tiszántúl felé szorulnak a zivatarok, majd vasárnap hajnalban visszahullámzik a csapadékzóna.

Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre várható zivatarok kialakulása, amelyeket felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső kísérhet. A légkör csak vasárnap éjszaka kezd megnyugodni.

Szombaton és vasárnap a Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható, hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján közötti széles sávban. Ebben a sávban a lehulló csapadék mennyisége mindkét nap általában 15 és 45 milliméter közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több, akár 60-70 milliméter is hullhat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy szombat estétől a Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint északkeleten az északi irányba forduló szél megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek, és csak vasárnap estefelé várható a szél mérséklődése.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol erős szél várható, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, az autósok pedig lehetőleg ne parkoljanak fák alatt. Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik