Belföld

Két közlöny, két döntés egy alkotmánybíráról

A friss Magyar Közlönyben jelent meg az államfő döntése az alkotmánybírói tisztség betöltése alatt szünetelő bírói szolgálati viszony felmentéssel történő megszűnéséről.

Hivatalos határozata szerint Novák Katalin köztársasági elnök az Alaptörvény, a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény, illetve Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnök szeptember 4-ei előterjesztése alapján

– az általános öregségi nyugdíjkorhatár bírói szolgálati viszony szünetelése alatti betöltésére tekintettel – dr. Czine Ágnest bírói tisztségéből felmentette.

Az Alkotmánybíróság (AB) elnöke ugyanakkor két napja szintén a Magyar Közlönyben tette közzé a határozatot az öttagú állandó tanácsok számáról, összetételéről, a tanácsvezetők személyéről.

A három öttagú állandó tanács közül Czine Ágnes annak lesz a vezetője, amelyben alkotmánybíró Handó Tünde, Haszonicsné dr. Ádám Mária, Márki Zoltán és  Schanda Balázs. Tanácsvezetőként a megbízatása 2024. szeptember 30-ig tart. A határozat már hatályba lépett, azt az elnök mellett éppen Czine Ágnes írta alá.

Czine Ágnest az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta meg az Alkotmánybíróság tagjává, november 15-ei hatállyal, 12 évre.

Frissítünk!

Novák Katalin állampolgárságokról, nagykövetekről is döntött

A köztársasági elnök ezúttal négy magyar állampolgárságát vonta vissza, amiért azt a „jogszabályok megszegésével” szerezték meg. Novák Katalin döntése ezúttal három kárpátaljait és egy luhanszkit érintett.

 

Most jelentek meg azok a régi-új nagyköveti kinevezések, amelyekről az államfő Szijjártó Péter külügyminiszter előterjesztései alapján döntött.

  1. A köztársasági elnök Urkuti György rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet bízta meg a rigai, Szabó Andrást a kuvaitvárosi, Bencsik Zita Ilonát a minszki, Szentgyörgyi Zoltánt a tel-avivi nagykövetség vezetésével.
  2. Kvek Péter József Buenos Aires-i nagykövetként az Uruguayi Keleti Köztársaságban, a Paraguayi Köztársaságban is képviseli hazánkat.
  3. Fábián Emília Henriettának rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott, ő lett a lisszaboni nagykövet, és képviseli az országot a Zöld-foki Köztársaságban és a Bissau-guineai Köztársaságban.
  4. Rózsa József is rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett. Az új taskenti nagykövet képviseli Magyarországnak Türkmenisztánban is.
  5. Az államfő Haupt Erik Edgár athéni nagykövetet felmentette az ország  Ciprusi Köztársaságban való képviseletére kapott megbízása alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik