Belföld europoli

Kunhalmi szerint ha közösen indulnának az EP-választáson, annyi mandátumot szerezhetnének, mint a Fidesz

Egyetlen pártnak áll érdekében, hogy az ellenzéki pártok külön-külön induljanak a 2024-es EP- és önkormányzati választáson: a Fidesznek, mondta a Telex szerint Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke péntek délelőtt egy háttérbeszélgetésen.

Ezzel a véleményével egyébként az MSZP, amely valószínűleg nem éri el a mandátumot érő öt százalékot, ha egyedül indul, egyedül van. Az Európai Parlamenti választások tisztán listás rendszerben mennek, ezért ez ideális terep arra, hogy a pártok felmérjék a valódi támogatottságukat. A közös indulás itt csak azoknak segít, akik egyedül nem tudnának mandátumot szerezni.

Kunhalmi egyékbént a D’Hondt módszer miatt nem tartja arányosnak a rendszert, mert ez szerinte a legerősebb pártot erősíti. Az MSZP szerint akár 10-15 százaléknyi szavazatot is kidobhat az ellenzék, ha nem közös listán indul. Ezzel arra utal, hogy sok olyan párt lesz, akik nem szereznek mandátumot, így a rájuk behúzott szavazatok elvesznek.

Szerintük már az előző EP-választáson is egy mandátummal többet szereztek volna, ha együtt indulnak, most pedig 2-3 mandátumtól eshetnek el. Azt gondolja, hogy a közösen induló ellenzék ugyanannyi mandátumot szerezhet, mint a Fidesz.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik