Belföld

„Ne kamuzzon, alpolgármester úr!” – Dézsi Csaba András fideszes győri városvezető helyettesével vívott éles szópárbajt Borkai Zsolt

A szerző felvétele
A szerző felvétele
Kemény adok-kapokba torkollott a sportoló gyerekek szülei előtt folyó vita a Győri Atlétikai Club (GYAC) elnöke, a polgármesteri székért induló Borkai Zsolt, és a fideszes alpolgármester, az egyesület elnökségi tagja, Szeles Szabolcs között. A kérdés az volt, hogy a GYAC-ot büntetik-e azzal, hogy létrehoztak egy másik sportegyesületet, vagyis ezentúl a Dézsi Csaba András kormánypárti polgármester által támogatott Rába ETO SE-hez kerülnek-e a pénzek? Illetve továbbra is helyet kap-e a GYAC az önkormányzat cége által üzemeltetett sportlétesítményben? A hangulat végig puskaporos volt, a felszólalók alaposan nekimentek az alpolgármesternek, aki Dézsi Csaba András helyett próbált válaszolni a kérdésekre, de nem igazán győzte meg a közönséget.

„Káosz van a sport terén Győrben” – fogalmazott a Győri Atlétikai Clubnak (GYAC) a város Olimpiai Sportparkjába összehívott szülői értekezletét megnyitó Borkai Zsolt korábbi fideszes polgármester, a sportegyesület elnöke, aki a jövő évi önkormányzati választásokon a jelenlegi városvezető, Dézsi Csaba András egyik kihívójaként fog indulni. Borkai szerint amióta ő az elnök, hadjárat indult a GYAC ellen a jelenlegi városvezetés részéről. „Mi lesz a finanszírozással, az infrastruktúrával?” – kérdezte a klubelnök, hozzátéve: „a bizonytalanság a sport legnagyobb ellensége.” Borkai kritizálta, hogy az ő elnökké választása után, a városvezetés támogatásával létrejött a Rába ETO SE, amely lényegében a GYAC konkurenciája.

Borkai Zsolt korábban a 24.hu-nak adott interjúban is elmondta, hogy „a Rába ETO SE megalakulásával próbálják a GYAC-ot nehéz helyzetbe hozni”. Szerinte az a probléma, hogy a Rába ETO SE létrehozásával „a szakosztályok megkettőződtek. Ha az a cél, hogy leszalámizzák ezeket a kiemelt egyesületeket, ahol jó szakmai munka folyik, akkor az nem jó irány, a gyerekeknek lesz kára belőle.” Borkai hozzáfűzte: „a GYAC-nak december 31-ig szerződése van az Olimpiai Sportparkot működtető önkormányzati céggel, és attól félek, hogy mondvacsinált indokkal felmondják ezt a szerződést, így január 1-jétől már nem tudunk ott lenni. És akkor a szülők átviszik a gyerekeket a Rába ETO SE szakosztályaihoz.”

Ezért hívta meg Borkai a szülői értekezletre Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti polgármesterét, aki nem jött el a rendezvényre. „Etikailag jónak látja ezt?” – kérdezte a fenti ügyekről a GYAC elnöke Szeles Szabolcsot, Győr költségvetésért felelős alpolgármesterét, (a GYAC elnökségi tagját) aki Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztossal együtt képviselte az önkormányzatot. Szeles az első szavaival azt kifogásolta, minek van ott egy üres szék Dézsi Csaba András polgármesternek, és miért tették ki az asztalra a névkártyáját, amikor előre jelezte, hogy nem fog tudni elmenni, és mások fogják az önkormányzat álláspontját előadni. „Nem túl elegáns gesztus” – mondta a győri alpolgármester. Az előadók asztala mögött pedig egy Dézsi Csaba András által a LED-csere programot reklámozó hirdetés utalt a polgármesterre.

Szeles később is előhozta a témát, elégedetlenséget váltva ki a közönségből. „A kérdésre válaszoljon!” – szakította félbe az alpolgármester mondandóját az egyik hallgató. Borkai Zsolt pedig úgy reagált erre, hogy amikor ő volt polgármester, akkor személyesen hallgatta meg a sportoló gyerekek szüleinek kérdéseit. Azt is felvetve, hogy miért nem Radnóti Ákos sportért felelős alpolgármester van itt. (A városvezetés Radnótit szerette volna a GYAC elnökének, vele szemben győzött Borkai.) Szeles a válaszában azt hangsúlyozta: a Rába ETO SE-t nem az önkormányzat hozta létre, és a két sportegyesület „nem egymás kárára, hanem egymás mellett” fog működni. Borkai viszont továbbra is azt mondta: nem kapott választ arra, miért kellett egy párhuzamos egyesületet létrehozni, amelynek indító sajtótájékoztatóján Dézsi Csaba András polgármester is megjelent.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A közönség soraiból is azt firtatták: miért támogatta az önkormányzat az új egyesület létrehozását. – Miért ne támogatná? – kérdezett vissza Szeles, aki értetlenségét fejezte ki, miért a Rába ETO SE-ről beszélnek egy GYAC-os szülői értekezleten. A hallgatóság soraiból viszont ellentmondtak az alpolgármesternek. Szerintük a GYAC és más sportegyesületek, például Győri Úszó Sportegyesület (GYUSE) kárára lesz az új helyzet, pedig korábban még azt hangsúlyozta a városvezetés, hogy egységes sport kell Győrben. Az egyik jelenlévő szerint az új sportklubot azért hozták létre, mert a GYAC-ból „már nem lehet a pénzt kimenteni, ez a lényeg!” Szeles Szabolcs ezt kikérte magának, akit utána Borkai Zsolt faggatott, hogy milyen támogatásban részesül a GYAC, illetve az új sportegyesület. S mikor erre nem jött konkrét válasz, azt kifogásolta: az alpolgármester csak mismásol. Mint aztán kiderült, az előterjesztés szerint a GYAC és a Rába ETO SE egyaránt 35 millió forintot kapna.

A közönség soraiból többen azt kifogásolták: egy nemrég alapított egyesület miért kap ugyanannyit, mint egy régóta működő klub? A másik kritikus pont az volt, hogy amennyiben a GYAC-nak egy másik, hasonló profilú egyesülettel kell osztoznia az Olimpiai Sportparkon, akkor kevesebb edzőterem, illetve pálya fog jutni nekik. Valamint, hogy az önkormányzat majd utasítja-e a tulajdonában lévő üzemeltető céget, hogy a GYAC ne kapja meg az eddigi lehetőségeket. Szeles Szabolcs elhárította a másik egyesületre vonatkozó kérdéseket. „Nem vagyok felhatalmazva, hogy a Rába ETO SE működését vizsgáljam” – felelte. „Látom, hogy kezd kicsit ideges lenni!” – mondta Borkai a győri alpolgármesternek, aki viszont azzal vádolta Borkait, hogy politikai célokra használja a GYAC-ot, politikai vitafórummá alakítja a szülői értekezletet.

A GYAC elnöke szerint az a kérdés, működhetnek-e ugyanannyi időben, ugyanannyi pályán.

Ne kamuzzon alpolgármester úr! Tudja mindenki, kik utasítják az üzemeltető céget, kinek mennyi helyet adhat. Önök a tulajdonosok, mi csak albérlők vagyunk

– mondta Borkai. Szeles viszont arról beszélt, hogy a GYAC szakosztályainak a száma nőtt az elmúlt években, illetve kiemelt egyesületté váltak. „Ne nézze már hülyének a szülőket!” – válaszolt Borkai. A vita során az is felmerült. mi a helyzet a 60 milliós létesítmény-támogatással? Az alpolgármester szerint ez is előkészítés alatt áll, a fedezete megvan a költségvetésben. Azt is megkérdezték, a GYUSE miért nem kapott semmit? (A győri úszóklub 30 millió forintra pályázott, de a polgármesteri előterjesztés egy forintot se adna nekik.) Szeles erre is kitérő választ adott, mondván: ez nem a GYUSE szülői értekezlete.

A szerző felvétele Borkai Zsolt, Szeles Szabolcs és Virág-Adorján Andrea

Az üzemeltető cég, a Győr Projekt Kft. ügyvezetőjétől, Nagy Gergely Lászlótól azt is megkérdezték: nyilvános lesz-e, hogy melyik egyesület mennyiért bérli a termeket? Válaszában a cégvezető elmondta, nem fog különbséget tenni egyesület és egyesület között, mindegyiknek ugyanannyiért adják majd. Borkai kérdésére azt is megígérte, hogy amennyi helyett most biztosítanak nekik, annyit a jövőben is fognak. Szeles Szabolcs alpolgármesternek (aki a fórum során többször is hangsúlyozta: az önkormányzat biztosítani fogja a GYAC működését) Borkai nekiszegezte a kérdést, hogy konkrétan mit és mennyit fognak biztosítani. „Ne nézzen hülyének se engem, se a szülőket!” – ment neki ismét Szelesnek. A győri alpolgármester erre azt válaszolta: az önkormányzat minimum annyit biztosítani fog, amennyit eddig. A rendezvényen felszólalt Jungi Csaba is, a GYAC egykori elnöke, örökös tagja, aki a Pro Urbe Egyesület színeiben volt győri alpolgármester az MSZP-s Balogh József polgármestersége idején. „Én az önök pártján vagyok!” – fordult a szülőkhöz. Jungi szerint ezzel

a helyzettel szétverik Győr sportját és a GYAC-ot is.

Borkai Zsolt azzal zárta a szülői értekezletet, hogy ezt nem fogják hagyni, Szeles Szabolcs pedig újfent hangsúlyozta: biztosítani fogják a klub működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik