Moos Márton / 24.hu
Belföld

Már rendőrség előtt a 889 milliós társasjáték ügye

A közpénz sorsáról Vadai Ágnes kérdezte a legfőbb ügyészt.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány 110 millió forintot fizetett ki 40 ezer társasjátékra, amire 889 millió forint támogatást kapott. Mivel csak 8831 társast osztottak ki, az interneten többen 3000–5000 forintért árulják (olykor bontatlanul) a meglehetősen bonyolult játékot (AdvenTourist Természeti Kincseink), aminek darabja 22 ezer forintjába került az államnak.

Miután a 24.hu a szövevényes ügyet kiderítette, Vadai Ágnes írásbeli választ igénylő kérdést tett fel a legfőbb ügyésznek. A Demokratikus Koalíció képviselője hosszan sorolta, hogy az ügyben milyen visszaélések történhettek a közpénzzel. Szerinte reálisan felvetődhet

a Btk. 376. §-ában írt hűtlen kezelés bűntette, a 290. §-ban rögzített vesztegetés bűntette, a Btk. 396. §-ban lévő költségvetési csalás bűntette, a Btk. 374. §-ban rögzített gazdasági csalás bűntett és a 305. §-ban szabályozott hivatali visszaélés bűntette
megalapozott gyanújának megállapíthatósága.

Vadai Ágnes ezúttal is külön idézte azokat a jogszabályokat is, amelyek alapján, ilyen esetekben az ügyészségnek, mint a független közvádlónak kötelessége lenne fellépnie, majd egyebek mellett arról kérdezte Polt Pétert, szakmai, ügyészi, emberi álláspontja szerint jogszerű, szabályos, helyes, indokolt volt-e a lapunk által leírt eljárás, nem rendíti-e meg az állampolgárok bizalmát, ha nem lép semmit.

  • A 889 milliós keret töredékébe került a turisztikai társasjáték. Hol van a többi pénz?
  • Mit tett ő, illetve az ügyészség a történtek kivizsgálása érdekében, indul-e eljárás?
  • Ha igen, pontosan milyen nyomozási cselekmények, bizonyítási eljárási aktusok, fejlemények, vizsgálatok, elemzések történtek?
  • Sor került-e már gyanúsítotti kihallgatásra, ha igen, hány személlyel szemben, milyen jogi minősítésű bűncselekmények gyanúja miatt?
  • Milyen konkrét intézkedéseket tart szükségesnek a hasonló szándékos visszaélések megszüntetése, jövőbeli megakadályozása érdekében?

Polt Péter az ügyészség függetlenséget firtató kérdésekre nem reagált, annyit közölt a DK-s képviselővel, hogy cikkünk megjelenése után négy nappal, szeptember 8-án feljelentés érkezett a Fővárosi Főügyészségre. Onnan azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának küldték meg.

A nyomozó hatóság a 60300/1753/2023. bü. számú, 2023. szeptember 13-án meghozott határozatával az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályára tette át. A feljelentés elbírálása folyamatban van.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik