Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Belföld

900 millió sem elég egy 15 éve épült fürdő megmentésére Siófokon

Hiába nyert 900 millió forint támogatást Siófok, hogy a két éve bezárt Galerius Fürdőt újranyissák, további félmilliárd hiányzik a fürdő megmentéséhez, ami miatt elég kilátástalan a helyzet a város polgármestere szerint.

Miképp fordulhatott elő, hogy egy alig 15 éve megépített épület, szakértői vélemény szerint, majd 40 éves állagúnak felel meg. Hogy mind a hely kiválasztása, a tervezés, a kivitelezés és a karbantartás tekintetében is, milyen hiátusok vezettek idáig?

– tette fel a kérdést Lengyel Róbert polgármester, aki a Facebook-oldalán vázolta, hogy milyen dilemmákkal állnak szemben.

„Miután – még az uniós források elakadása előtti időszakban – Witzmann úr közbenjárásával (a térség fideszes képviselője, a szerk.), abban állapodtunk meg az állami (megyei) illetékesekkel, hogy segítséget kapunk ebben a dologban és két külön pályázat benyújtásával a felújításhoz szükséges pénzekhez hozzájuthatunk, a kérdés el is dőlt: megmentjük a fürdőnket. Aztán egy 900 milliós pályázatot kiírtak, azt be is tudtuk nyújtani és a várakozásainknak megfelelően, el is nyertük azt. Igen ám, de a második pályázatot viszont azóta sem írták ki és uniós források híján gyakorlatilag a nullához konvergál annak az esélye, hogy ez mostanában megtörténjen” – írta a polgármester, aki szerint bő fél milliárdnyi forrást kellene előteremteniük a fürdő felújításához.

Ezek a lehetőségek vannak a város előtt a polgármester szerint:

  • Vagy a már elnyert 900 milliót visszaadják a további források hiánya okán és marad úgy, ahogy van a fürdő, azaz bezárva. (Ezzel persze az alapprobléma nem lenne kezelve, maximum elodázva a feladat.)
  • Vagy visszaadják a pénzt, a fürdőt meg dózeroljuk. Igaz, egy bontás is giga összeget emésztene fel és a végén még csak fürdő sem lenne.
  • Vagy a 900 milliót megtartják, a pályázati kereteken belül ráköltjük az épületre, a fennmaradó részt meg maguk biztosítjuk hozzá, vagy próbálnak befektetőt találni a beruházásra.

„A döntésünk az új helyzetben is az lett, hogy a fürdőt megmentjük, hisz mind a helyiek, mind pedig az idelátogatók keresik, hiányolják. A 900 milliós elnyert forrást nem adjuk vissza, hanem ráfordítjuk, a többit, azt a részt, ami a második pályázat elmaradásával dugába dőlt, meg valamilyen módon előteremtjük. Kell alaphangon vagy 5-600 millió forint ahhoz, hogy újra kinyithassunk, a céldátum szerinti 2024. év végére. A jelen gazdasági helyzetben ez igen tekintélyes összeg egy siófoki költségvetésnek. A megoldást jómagam abban látnám, ha önkormányzati tulajdonú ingatlan, ingatlanok értékesítéséből befolyó vételár lenne célzottan a Galerius felújítására átfordítva. Vagy esetleg befektető bevonása, amennyiben akadna olyan, aki fantáziát látna benne” – ismertette Lengyel Róbert.

(via economx)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik