Belföld

Palkovics Lászlóban nincs sértettség, Orbánnal is beszélt már lemondása óta

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nincs sértettség Palkovics Lászlóban amiatt, hogy tavaly szétszedték a minisztériumát. Lemondása óta már többször is beszélt Orbán Viktorral, elsősorban a hadiiparról és az egyetemekről volt szó – derül ki a Telex interjújából.

A győri Széchenyi István Egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke így emlékszik vissza a lemondására:

Az én portfólióm feleződött, és a lemondásom oka is az volt, hogy nem tudtam volna azt a feladatot teljesíteni, amit eredetileg kaptam. Ebben nincs több látnivaló. A folytatásban számomra az iparba való visszatérés volt az egyik út. Mivel azonban maradtak részemről elvarratlan szálak az autóiparban – ahol sok évet töltöttem –, ezért azt az egyetemet választottam, ahol az autóipari mérnökképzés nagyon erős.

Távozása óta beszélt már a miniszterelnökkel is, alapvetően két ügyről: az egyetemekről és a hadiiparról. „Ha a kérdése arra vonatkozik, hogy volt-e bennem sértettség a történtek miatt, a válaszom az, hogy nem. A sértettség egyébként sem politikai kategória.” – nyilatkozta Palkovics.

Az interjúban szóba került az is, hogy az egyetemi kuratóriumokban jócskán vannak kormányközeli emberek. Palkovics meg is előzte a kérdést:

Megelőzöm a kérdését, mert tudom, hogy most az következik, hogy a politika rátelepszik a kuratóriumokra, Fidesz-káderekkel töltik fel a helyeket. Én erre azt tudom mondani, hogy ha bölcs, ilyet semmiképp nem tesz. Mármint a politika. Győrben nagyon színes a kuratórium összetétele. Egy modellváltott egyetem működését úgy lehet elrontani, ha megpróbáljuk vállalatként működtetni. Az viszont nem megy, mert az egyetem az egyetem.

Az interjúból kiderül az is, hogy Palkovicsnak kifejezetten jó a kapcsolata Dézsi Csaba András polgármesterrel, de Borkai Zsoltot nem nagyon ismeri.

A kuratóriumi elnök az interjúban beszélt arról is, hogy meg fognak állapodni az Unióval, „nem ez a kérdés. Sokkal inkább az, hogy az ilyen nyomásgyakorlás nem fair.”

Palkovics barokkos túlzásnak érzi, hogy az ő idejében elmaradtak a jelentős fejlesztések a MÁV-nál.

Ha megnézzük az elmúlt tíz-tizenkét év fejlesztéseit, és ezeket összefűzzük, egy vaskosabb kötetre való anyag gyűlik össze csak a 2018-2022 közötti időszakban. Az elmúlt 60 évben nem indult annyi közlekedési projekt, mint 2010 óta, és ez igaz a vasútra is.

Hozzátette: a mostani csörte Lázár János és a MÁV vezetése között kissé felfokozott hangulatban zajlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik