Belföld

A bíróság szerint nem történt bűncselekmény, amikor Orbán Viktor honvédségi géppel utazott magáncéllal Pisába

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója szerint nem történt bűncselekmény, amikor Orbán Viktor miniszterelnök honvédségi repülőgéppel utazott Pisába, ezért elutasította Hadházy Ákos ismételt felülbírálati indítványát – közölte az ügyészség. 

A miniszterelnök útja kapcsán indult ügyben korábban már megszüntette az eljárást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva, Hadházy Ákos ekkor fordult felülvizsgálati indítvánnyal a bírósághoz.

Mint emlékezetes, Orbán Viktor február 27-én utazott Kairóba, ahol többek közt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel tárgyalt. A miniszterelnöki delegációt szállító honvédségi gép a látogatás végeztével nem egyenesen Budapestre, hanem Pisába repült. Havasi Bertalan sajtófőnök akkor azt válaszolta, Orbán Olaszországban magánprogramon vett részt.

Hadházy Ákos független képviselő ezt követően tett feljelentést hűtlen kezelés miatt. Érvelése szerint Orbán Viktor jókora kárt okozott, amikor Kairóból nem Budapestre repült haza egyenesen (kb. 2200 km), az állami tulajdonú repülőgépet a Kairó – Pisa – Budapest útvonalra „térítette el” magánprogramja miatt, így ugyanis a 160 fős utasszállító 3200 kilométert repült.

Az ügyészség viszont megállapította, hogy „hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg, egyedül a Magyar Honvédség, mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható, de az is csak költséghatékonysági szempontból.” Hadházy Ákos ezek után bírósághoz fordult, ennek a felülvizsgálatnak született meg most az elutasító határozata, amely szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a miniszterelnök pisai utazásával összefüggésben a rendes gazdálkodás követelményét sértő vagyonkezelői kötelezettségszegésre utaló adat nem merült fel.

Erre figyelemmel a hűtlen kezelés bűntettének az egyszerű gyanúja sem állapítható meg – olvasható az ügyészség közleményében.

Kapcsolódó
Nem árulják el, mennyibe került, Orbán Viktor pisai kitérője
Hadházy Ákos hiába kérdezett, titkolja a kormány, mennyibe került a honvédségi repülő úgynevezett technikai kitérője, amivel Orbán Viktor eljutott családi programjára Észak-Olaszországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik