Belföld

Orbán megígérte, mégis diákok százezrei várták hiába az ingyenes külföldi nyelvtanulást

MTI
MTI

A Külföldi Nyelvtanulási Programot (KNyP) Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg 2019 februárjában azzal, hogy lehetőséget adnak a magyar diákoknak az ingyenes külföldi nyelvtanulásra. A programot az elmúlt négy és fél évben nem sikerült beindítani, pedig legalább 1,45 milliárd közpénzt költött el rá a kormány – írja a hvg.hu.

A nyelvi program lényege az lett volna, hogy minden kilencedikesnek és tizenegyedikesnek biztosítana ingyenes lehetőséget kéthetes külföldi nyelvtanulásra a nyári szünetben.

A diákok a tervek szerint először 2020 nyarán mehettek volna világot látni nyelvtanulás céljából, de akkor a koronavírus-járvány miatt törölték az az évi terveket. A program szervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma időközben átadta a diákok külföldi iskoláztatásában nagy tapasztalatokkal rendelkező Tempus Közalapítványnak.

A program az idén sem indult el, és szinte biztos, hogy jövőre sem fog, pedig akadálya nemigen lenne. A lap szerint a legújabb magyarázat szerint jelenleg a Ukrajnában dúló háborúra hivatkoznak az illetékesek.

A lap kérédésére a Tempus közölte, valójában minden készen áll arra, hogy elstartoljon a program, de

„a háború kitörése miatt a program elindítására nem volt mód”.

A hvg.hu szerint a háborúnak nem sok köze van a programhoz, hiszen a projektnek soha nem volt célországa vagy érintettje sem Ukrajna, sem az agresszió miatt szankciókkal sújtott Oroszország. Korábban Rétvári Bence oktatásért felelős államtitkár is azt mondta, hogy a „háború és a brüsszeli szankciók” miatt halasztották el ismételten.

A program évi 140 ezer diákot érintene, ők 4 éve várnak arra, hogy külföldön tanulhassanak nyelveket. Mint írja a lap, mindössze 58 diák próbálhatta ki egy pilot programban, hogy milyen lenne, ha lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik