Belföld

Rajtaütés volt Tápiószecsőn, egy férfi halálos fenyegetést küldött David Pressman amerikai nagykövetnek

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Központi Nyomozó Főügyészség a nyáron rövid időre őrizetbe vett egy tápiószecsői férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy internetes üzenetben fenyegette meg David Pressmant, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét – tudta meg a 24.hu. A júliusi akcióról eddig nem hoztak nyilvánosságra információkat.

A főügyészség szóvivője kérdésünkre azt írta, hogy az ügyben kényszerítéssel elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettének kísérlete miatt folytatnak nyomozást. Kovács Katalin a büntetőeljárás érdekeire hivatkozva további részletekkel nem szolgált.

Úgy tudjuk, hogy az 53 éves férfi a gyanú szerint a nagykövetség által fenntartott Twitter-oldal üzenőfalára a többi között azt írta a nagykövetnek címezve:

Mondj le, te buzi, ha nem akarsz koporsóban távozni Magyarországról.

A nyomozó hatóság értelmezése szerint a tápiószecsői férfi az amerikai diplomata nyíltan vállalt szexuális irányultsága miatt küldte el a fenyegetést.

Az ügyészség és a rendőrség július 18-án reggel szállt ki a férfi házához, ahol házkutatást tartottak, majd lementették az ingatlanban talált elektronikai eszközök tartalmát. A férfit letartóztatásba helyezték, ám néhány nap múlva szabadlábra került.

A férfi, aki egyébként maga bocsátotta a 24.hu rendelkezésére az ügy iratait, azt állította, annak ellenére, hogy nem beszél angolul, az Egyesült Államok titkosszolgálatának dolgozik, és a magyar hatóságok tesztelése céljából írta az üzenetet. Később azt kérte, mégse írjunk az ügyről, mert az illetékes szövetségi tiszt megtiltotta, hogy a médiához forduljon.

Védekezése szerint az amerikai nagykövet szexuális orientációja közismert, nyíltan vállalt, így semmilyen ezzel kapcsolatos zsarolási potenciál nem volt az üzenetében, ami kényszerítésként lenne értelmezhető. Állítása szerint a valódi célja az volt, hogy igazolja, a hatóságok megfigyelik az amerikai nagykövetség kommunikációját.

A férfi a Gyurcsány-kormány idején az MSZP-vel konfrontálódott. A Fidesz-közeli sajtóban többször idézett szavai alapján a szocialisták választási csalást követtek el a körzetben, az MSZP viszont azt közölte, hogy a férfi – állításával ellentétben – semmilyen funkciót nem töltött be a pártszervezetben, és állításai valótlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik