Belföld

Így néznek ki a kormány által rendelt brazil katonai csúcsgépek

Sergio Lima / AFP
Sergio Lima / AFP

Először indították be a Magyar Légierőnek gyártott KC-390-es repülőgépet – derült ki a brazil Embraer repülőgépgyártó vállalat videós bejegyzéséből, amit az X közösségi oldalon (korábban: Twitter) tettek közzé. A teszt a bejegyzés szövege szerint azt igazolja, hogy a szállításra optimalizált katonai repülőgép elektromos rendszere elkészült és működőképes.

A repülőgépekkel légi utántöltés és egészségügyi mentőakciók mellett humanitárius, kereső-kutató feladatokat, teher- és csapatszállító missziókat is végre lehet hajtani. Ezek lesznek azonban a világon a KC-390 első olyan példányai, amelyek fedélzetén intenzív egészségügyi ellátásra is lesz lehetőség.

A magyar kormány még 2020-ban írt alá megállapodást a brazil gyártóval a két közepes méretű KC-390-es többcélú repülőgép megvásárlásáról. A pilóták képzése, a repülőgépek karbantartása szintén a megállapodás részét képezi. Azt azonban a kormány a megrendeléskor nem közölte, hogy mennyit fizet a két repülőgépért. A két gép a megállapodás szerint az idén és 2024-ben érkezik meg a brazil gyártótól.

A KC-390-et szállító Embraer a foglalkoztatottak száma alapján az iparágban a negyedik legnagyobb, az egy év alatt gyártott repülőgépek száma alapján pedig a harmadik legnagyobb lepülőgépgyártó a Boeing és az Airbus után. A cég civil, katonai és vállalati repülőgépeket egyaránt gyárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik