Belföld

Pert nyert az ATV ellen Hadházy Ákos

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Személyiségi jogi pert indított az ATV Hadházy Ákos ellen, ám a Fővárosi Törvényszék első fokon a független országgyűlési képviselőnek kedvező ítéletet hozott. A televízió fellebbez az ítélet ellen, tudta meg a Média1.

Az ATV arra hivatkozva indított pert Hadházy ellen, hogy a politikus egy februári Facebook-videójában súlyosan valótlan dolgokat állított a csatornáról és annak tulajdonosáról, Németh Sándorról. Hadházy azt állította, hogy a Hit Gyülekezete vezető lelkésze „gyakorlatilag Mészáros Lőrinc szomszédja”, így nem véletlen, hogy a tulajdonában levő csatorna nem számol be az olyan ügyekről, mint az Orbán-család hatvanpusztai birtoka.

A médiavállalat keresetében azt követelte, hogy a politikus egy legalább 60 napon át elérhető bocsánatkérő közleményt tegyen közzé, valamint egy egymilliós sérelemdíjra is jogot formált.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében megállapította, hogy Hadházy pusztán véleményt és értékítéletet mondott el az ATV-ről és annak tulajdonosáról. 

A bíróság szerint az a véleménynyilvánítás korlátozása lenne, ha ebbéli véleménye miatt közleményt kellene Hadházynak közzétennie és sérelemdíjat kellene fizetnie, még akkor is, ha esetlegesen a politikus téves következtetésre jutott. Az ítélet megjegyezte: mivel az ATV és Németh Sándor részt vesz a közélet formálásában, amúgy is több kritikát kell tűrnie egy hétköznapi embernél.

A bíróság nem azt mondta ki, hogy Hadházy Ákos igazat mondott, hanem azt mondta ki, hogy véleményt hangoztatott, amit nekünk el kell tudnunk viselnünk. Ugyanakkor Hadházy Ákos véleményünk szerint hamis tényállításokat is tett, ezért végsőkig küzdeni fogunk az igazunkért, tehát jogorvoslattal fogunk élni

– írta a csatorna a Média1-nek.

Hadházynak több, folyamatban levő ügye is van: legutóbb a miniszterelnök angol nyelvű honlapja, a primeminister.hu kapcsán tett feljelentést.

Kapcsolódó
Feljelentést tett Hadházy Ákos az angol nyelvű miniszterelnöki honlap miatt
A független képviselő szerint a 75 millió forintból elkészült oldal 22 hónap helyett csak 13 hónapig működött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik