Belföld

Másodszor is megtervezteti a Semmelweis Egyetem a kutatási centrumát, pedig a kormány nem ad rá pénzt

MTI
MTI

Már megvoltak a Semmelweis Egyetem egyik nagy projektjének, a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumnak a tervei, amikor a projekt 2022-ben felkerült a Lázár János által készített, takarékoskodási okokból lefújt beruházások listájára. Állami támogatást nem kaptak az építésre, a Semmelweis Egyetem azonban nemrég újra szerződést kötött egy tervező céggel, írta az Átlátszó.

A kormány 2017-ben bólintott rá a IX. kerületbe, a Bakáts tér mellé tervezett beruházásra. 2018. december végén a Semmelweis ki is írta a közbeszerzést a gyógyszerkutatási központ generáltervezési feladataira. A tendert fél évvel később, 2019 nyarán a TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. és a Lima Design Kft. kettőse nyerte nettó 748 millió forintos ajánlattal. Az összeget 2021 nyarán a megrendelő által kért pótmunkák miatt 809,5 millióra emelték.

A kivitelezésre is kiírták a közbeszerzést, amit tavaly májusban Paár Attila West Hungária Bau Kft.-je (WHB) nyerte nettó 29 milliárdos ajánlattal. Azt azonban már a kiírásban is jelezte a projektet akkor irányító állami cég, hogy (az egyetem) nem rendelkezik a beruházáshoz szükséges összeggel, és a kormánytól fog kérni rá pénzt. Közbeszóltak viszont az állami takarékoskodási intézkedések: a Semmelweis Egyetem gyógyszerkutatási centrum is rákerült a 270 tételes halállistára.

Idén április közepén azonban a Semmelweis Egyetem újabb közbeszerzést írt ki a projekthez kapcsolódóan generáltervezésre.

A tendert három ajánlattevő közül nettó 847 millió forintos ajánlattal TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. nyerte. Ugyanaz a cég, aki a 2019-ben lezárult tervezési eljárás egyik győztese volt. A közbeszerzésről a TSPC akkor és most is büszkén számolt be a honlapján, referenciái között pedig szerepelnek is a centrum tervei – írta az Átlátszó.

A gyógyszerkutatási centrum terveit készítő TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. közvetlen tulajdonosa a TSPC Invest Kft., amely sokáig a cégcsoportot birtokló, győri lakcímű Kádár Mihály, majd az ő kezében lévő, Szlovákiában bejegyzett TSPC International s.r.o. tulajdonában volt. Idén augusztusban azonban Kádár szlovákiai cége mellett a TSPC Invest Kft.-ben tulajdonos lett a West Hungária Bau Kft. (WHB) is, ami tavaly elnyerte a centrum kivitelezésre kiírt közbeszerzést.

A lap kérdéseket küldött a Semmelweis Egyetemnek, hogy megtudják, miért kötöttek újabb szerződést a tervezővel, ha a kormány amúgy sem finanszírozza a centrum megvalósítását?

A kérdésekre az egyetem a következőket írta magyarázatként:

Az állami beruházások felfüggesztéséről szóló Kormányhatározat döntését követően a Semmelweis továbbra is az egyik kiemelt projektjének tekintette a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum megvalósítását, így az elfogadott Vagyongazdálkodási tervnek megfelelően folytatta a beruházás előkészítését annak érdekében, hogy a jövőben egy olyan egyetemi kampusz jöhessen létre, ami egyszerre adhat otthont a kar oktatási, kutatási és gyógyszerkészítési funkcióinak is. … Az egyetem saját forrásból kötött szerződést a tervező céggel annak érdekében, hogy a születendő tervekre alapozva elkészíthesse a forráselemzést a beruházás további tervezéséhez, ütemezéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik