Belföld europoli

Navracsics: Az Európai Unió békevállalkozás, nem háborús vállalkozás

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Európai Unió békevállalkozás, nem háborús vállalkozás, a magyar soros elnökség ennek alapján tevékenykedik majd – mondta a területfejlesztési miniszter az Úton a magyar uniós elnökség felé című tanulmánykötet bemutatóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) kedden.

Navracsics Tibor az állami hírügynökség szerint a felsőoktatási intézmény és az Igazságügyi Minisztérium együttműködésében megvalósult Nemzetek Európája karrierprogram negyedik évfolyamának tanévnyitó rendezvényéhez kapcsolódó beszélgetésen kijelentette: a vita a szankciós politika hatékonyságáról ismét „kinyílik”, mert az első eredmények szerint nem segített Oroszország megfékezésében, a béke helyreállításában.

Az Európai Unió továbbra is a gazdasági növekedés lassulásával és magas inflációval küzd, Oroszország növekedése pedig nem nagyon torpant meg – mondta Navracsics Tibor. Hozzáfűzte: a legfontosabb, hogy a szankciós rendszer nem tudta megakadályozni a háború folytatódását.

Azt mondta: a 2014-15-ös Európai Uniót szeretné viszontlátni, amikor az első orosz agresszió időszakában az Európai Unió és az Európai Bizottság páratlan gyorsasággal segített a tagállamoknak a fegyverszünet, a béke megteremtésében.

Navracsics szavai a békevállalkozásról azért is figyelemreméltók, mert tavaly – az RTL információi szerint – a Miniszterelnöki Kabinetiroda összesen 7,9 milliárd forintot költött a magyar nemzeti konzultációt kísérő plakátkampányra. A plakátokon egy bomba volt, és azt írták rá, hogy „a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket”.

Kapcsolódó
Brüsszel a kormányzati plakátkampányról: nem helyénvaló bombákat mutogatni
Brüsszel adatokkal igyekezett cáfolni, hogy a szankciók többet ártanak Európának, mint Oroszországnak.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik